Strategin för romsk inkludering

Skriftlig fråga 2020/21:2743 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-04
Överlämnad
2021-05-04
Anmäld
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Under ledning av statsrådet Erik Ullenhag (FP) togs det 2012 fram en strategi för romsk inkludering. Även riksdagen fattade beslut om denna. Den övergripande målsättningen med strategin är att ”den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som en person som inte är rom”. Några av de områden som tas upp i strategin är arbetsmarknad, utbildning, civilsamhället och bostäder. Dessutom poängteras att rättighetsperspektivet och romskt deltagande och inflytande ska genomsyra strategin.

Länsstyrelsen i Stockholms län har ansvaret för samordningen av strategin. Länsstyrelsen har också uppdraget att kontinuerligt följa upp strategin.

En annan del av den romska strategin var framtagandet av en vitbok som belyser majoritetssamhällets övergrepp mot och kränkningar av romer under 1900-talet. Det är dock viktigt att vitboken sprids i samhället för att på så vis öka kunskapen om denna mörka del av svensk historia som hände för inte allt för länge sedan.

Antagandet av strategin innebar en tydlig prioritering av frågor om romsk inkludering. Det finns dock en oro för att arbetet med strategin har nedprioriterats av nuvarande regering.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att göra för att ge ny kraft åt arbetet med strategin och för att den kunskap som kommer fram i vitboken sprids i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2743 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/01272 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2743 av Tina Acketoft (L) Strategin för romsk inkludering

Tina Acketoft har frågat mig vad jag avser att göra för att ge ny kraft åt arbetet med strategin för romsk inkludering och för att den kunskap som kommer fram i vitboken sprids i samhället.

Jag vill tacka för frågan och engagemanget för romsk inkludering. Regeringen arbetar för att målet i strategin för romsk inkludering ska nås. Strategin för romsk inkludering är fortsatt en prioriterad fråga för regeringen och det är viktigt att det pågående arbetet med insatser för att förverkliga strategin för romsk inkludering fortsätter.

Det senaste året har varit utmanande på många sätt och jag är medveten om att en del av det viktiga praktiska arbetet med strategin för romsk inkludering fått stå tillbaka på grund av covid-19-pandemin. Jag delar också uppfattningen att det som framkommer i regeringens vitbok ska spridas. Därför har Länsstyrelsen i Stockholms län i uppdrag att fortsatt distribuera och sprida skolboken Antiziganismen i Sverige, som bygger på regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet, ”Den mörka och okända historien”. Glädjande nog har det varit stor efterfrågan på boken vilket bidragit till att fler har fått kunskap om romers historia i Sverige.

Inom ramen för regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott sker olika insatser för att öka kunskapen om antiziganismen historiskt och i dag, bl.a. genom Forum för levande historias utbildningsinsatser. Därutöver har Länsstyrelsen i Stockholms län fått i uppdrag att öka kunskapen om romska barns och ungas utsatthet för antiziganism.

Under 2020 har sex myndigheter utöver Länsstyrelsen i Stockholm haft uppdrag inom ramen för strategin för romsk inkludering. Dessa myndigheter är Arbetsförmedlingen, Boverket, Institutet för språk och folkminnen (Isof), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Kulturrådet och Skolverket.

Regeringen fokuserar närmast på de långsiktiga förutsättningarna och det pågår flera viktiga processer som syftar till att stärka romers rättigheter och möjligheter vilket bland annat innebär att insatser för romsk inkludering alltmer bör integreras i andra insatser inom ramen för minoritetspolitiken. Bland annat har en romsk läsambassadör utsetts 2019-2021 och frågan om språkcentrum för romani chib bereds för närvarande Vidare har bland annat kommunerna en viktig roll.

Det fortsatta arbetet diskuteras bland annat tillsammans med Regeringskansliets romska referensgrupp. Jag avser även bjuda in den tidigare Kommissionen mot antiziganism för att diskutera hur de ser på framtiden.

Stockholm den 12 maj 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.