Straffrabatt

Skriftlig fråga 2006/07:338 av Wigström, Cecilia i Göteborg (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-11
Anmäld
2006-12-11
Besvarad
2006-12-20
Svar anmält
2006-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2006/07:338 Straffrabatt

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den grova organiserade brottsligheten breder ut sig. Samtidigt läggs i dag många utredningar gällande grov brottslighet, till exempel ekobrott, ned på grund av omfattningen, svårighetsgraden eller resursbrist hos polis och åklagare. Vissa typer av brottslighet har blivit mer svårutredda vilket också påpekas i Riksåklagarens idéskrift Effektivare hantering av stora och komplicerade brottmål. I vissa fall har till och med brotten hunnit preskriberas innan de utretts.

Vi vet också att det är svårt att få information om grova kriminella eftersom medbrottslingar inte har något att tjäna på att ge polisen information om sina uppdragsgivare. För att ge incitament till kriminella att ange sina medbrottslingar och därmed få flera dömda är det rimligt att införa en möjlighet till betydande straffnedsättning för den gärningsman som lämnar sådana uppgifter om andras brottslighet som innebär att allvarliga brott klaras upp. Tanken är att den som genom att underrätta myndigheterna hjälper till att hindra att ett brott begås, att brott kan avbrytas eller avslöjar gärningsmännen ska erhålla strafflindring. Det är säkerligen ett effektivt sätt att komma åt de kriminella nätverken. Möjligheten att införa en strafflindringsregel i brottsbalken bör ses över.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern om hon avser att ta några initiativ för att möjliggöra att ge straffrabatt för dem som bidrar till att allvarliga brott klaras upp.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:338 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 20 december

Svar på fråga

2006/07:338 Straffrabatt

Justitieminister Beatrice Ask

Cecilia Wigström har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att möjliggöra straffrabatt för misstänkta som bidrar till att allvarliga brott klaras upp.

Kampen mot den grova brottsligheten är en högt prioriterad fråga för regeringen. Grundläggande för framgångsrika insatser mot brottsligheten är att brottsutredningarna kan bedrivas på ett rättssäkert, effektivt och uthålligt sätt.

Dagens lagstiftning ger redan på olika sätt vissa möjligheter till strafflindring när brottsmisstänkta medverkar till att brotten klaras upp.

Den fråga som Cecilia Wigström särskilt tar upp om angivelse av medbrottslingar behandlas av Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU) i betänkandet Ett effektivare brottmålsförfarande – några ytterligare åtgärder (SOU 2005:117). BRU gör den bedömningen att det inte bör införas en bestämmelse som möjliggör strafflindring för tilltalade som medverkar vid utredningen om andras brott, så kallade kronvittnen. BRU har identifierat flera nackdelar med en sådan bestämmelse, bland annat att bevisvärdet av uppgifter från ett kronvittne många gånger kan ifrågasättas. I den idéskrift av en arbetsgrupp under riksåklagaren som Cecilia Wigström nämner föreslås inte heller någon sådan bestämmelse.

Regeringen har vidare inlett ett arbete med att reformera påföljdssystemet. I detta arbete övervägs bland annat behovet av en översyn av bestämmelser som kan medföra strafflindring.

BRU:s betänkande bereds nu vidare. Arbetet med att reformera påföljdssystemet fortsätter också.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.