Till innehåll på sidan

Stort antal oavslutade förundersökningar i Malmö

Skriftlig fråga 2017/18:369 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-30
Överlämnad
2017-12-01
Anmäld
2017-12-04
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Sydsvenskan rapporterade lördagen den 25 november 2017 att Malmö når en toppnotering i antal häktade och anhållna. Det stora antalet frihetsberövanden gör att polisen inte hinner med att utreda andra grova brott, eftersom polisen prioriterar de brott där misstänkta sitter frihetsberövade. Enligt Åklagarmyndighetens statistik finns det nu mer än tre gånger så många öppna förundersökningar i Malmö som påbörjades för över ett år sedan men ännu inte avslutats som i både Stockholm och Göteborg. Detta är ytterst allvarligt, inte minst för de personer som har blivit utsatta för allvarliga brott. Tidigare inrikesministern Anders Ygeman utlovade en ”balanskommission”, vilket skulle vara en särskild grupp av poliser som ska fokusera på att utreda gamla brott och avsluta ärenden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att infria tidigare statsrådet Anders Ygemans löfte om en ”balanskommission”, och när planeras kommissionen att vara på plats? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:369 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017/09229

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och i

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:369 av Boriana Åberg (M) Stort antal oavslutade förundersökningar i Malmö

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen och jag kommer att vidta för att infria tidigare statsrådet Anders Ygemans löfte om en ”balanskommission” samt när kommissionen planeras att vara på plats.

Ett regeringsuppdrag till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om ytterligare förstärkt samverkan i det brottsutredande arbetet, där åtgärden med en ”balanskommission” ingår, beslutades den 2 februari 2017. Arbetet pågår således just nu och följs upp månadsvis av Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten tillsammans. Regeringen kommer att få en slutredovisning senast tre månader efter att uppdraget avslutats. Något slutdatum är ännu inte bestämt.

Polismyndigheten har i alla sju polisregioner sett flera positiva effekter av det utökade samarbetet med Åklagarmyndigheten. Flera regioner har placerat åklagare i utredningsflödet och därigenom effektiviserat den brottsutredande verksamheten. Polismyndigheten har också initierat ett nytt arbetssätt där åklagare och polisiära förundersökningsledare har regelbundna genomgångar (s.k. ärenderevisioner) av ärenden i balans för att fatta beslut om hur ärendena fortsatt ska hanteras. Detta syftar bl.a. till att motverka att det byggs upp stora balanser av äldre ärenden. Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har även förstärkt sin samverkan på andra områden, exempelvis när det gäller arbetet mot särskilt brottsaktiva individer och insatser mot pågående seriebrottslighet.

Antalet öppna ärenden i Polismyndigheten var i oktober 2017 sammanlagt 3 procent lägre än i oktober 2016. I region Syd minskade under motsvarande period antalet öppna ärenden med 1 procent. Sedan september 2017 har en åklagare placerats på polisområde Malmö, och till den funktionen har region Syd knutit ett antal utredare. Regionledningen ser enligt uppgift för närvarande en påtaglig förändring i balansläget och har börjat redovisa fler äldre ärenden.

Stockholm den 13 december 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.