Storregionernas legitimitet

Skriftlig fråga 2016/17:349 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-17
Överlämnad
2016-11-18
Anmäld
2016-11-22
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30
Besvarad
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Som hallänning har jag vid ett flertal tillfällen påpekat Hallands ståndpunkt i regionfrågan samt att varken direktiv eller det förslag som ligger på bordet ger svar på de utmaningar som finns framöver utan väcker snarare fler frågor – hur blir exempelvis tillgängligheten i vården bättre med större regioner?

Indelningskommittén som av regeringen fått i uppdrag att föreslå en ny läns- och landstingsindelning har släppt en omritad karta där Sverige delats upp i sex storregioner. Förslaget, eller diskussionsunderlaget som regeringen och Ardalan Shekarabi kallar det, berör hela landet och har med all rätt gjort många upprörda från norr till söder och från öst till väst i Sverige.

Förslaget som ligger på bordet är att Sverige skulle delas in i sex nya län och landsting, de tre första länen planerades att genomföras inom de tre närmaste åren. Planen var att sammanslagningen av länsstyrelserna skulle påbörjas redan 2018 – men i början av november meddelade statsrådet Ardalan Shekarabi att man backar från förslaget om en sammanslagning av länsstyrelserna 2018. Regeringen valde att skjuta upp sammanslagningen av länsstyrelserna eftersom tidsplanen är för snäv och stödet är för svagt. Statsrådet Ardalan Shekarabi har som svar på mina skriftliga frågor kring kommitténs arbete meddelat att det är ett öppet uppdrag som utfärdats, därtill att det är av särskild vikt att kommittén för en dialog med och kontinuerligt inhämtar synpunkter från bland annat berörda kommuner och landsting.

Enligt de direktiv som utfärdats bör förslagen vara väl förankrade med de berörda parterna. Det är rätt tydligt att Halland står enat – halländska företrädare i region, kommuner och riksdag vill att Halland ska fortsätta vara en egen region.

Region Halland har via Sifo beställt en opinionsundersökning som bland annat visar att sex av tio hallänningar tycker att storregioner är en dålig idé. Den 15 juni i år beslutade en riksdagsmajoritet att befolkningens önskemål och synpunkter ska beaktas vid eventuella ändringar i landstingsindelningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Drar statsrådet fortfarande slutsatsen att det finns ett stort stöd för de föreslagna storregionerna i allmänhet och Hallands län i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:349 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Fi2016/04157/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:349 av Jenny Petersson (M) Storregionernas legitimitet

Jenny Petersson (M) har frågat mig om jag fortfarande drar slutsatsen att det finns ett stort stöd för de föreslagna storregionerna i allmänhet och Hallands län i synnerhet.

Svarstiden för att komma in med synpunkter på Indelningskommitténs delbetänkande gick ut den 6 oktober och jag har de senaste veckorna fört blocköverskridande samtal om den fortsatta processen.

En mycket stor andel av remissinstanserna ser behovet av en ändrad läns- och landstingsindelning. Trots detta kan jag tyvärr konstatera att det inte finns någon uppriktig vilja från oppositionen att komma överens i regionfrågan, vilket är beklagligt. Återigen har de som vill hindra utveckling och effektivisering fått fälla avgörandet.

Stockholm den 30 november 2016

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.