stormens effekter på svensk skogsnäring

Skriftlig fråga 2004/05:720 av Wahlgren, Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-14
Anmäld
2005-01-17
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga 2004/05:720

av Marie Wahlgren (fp) till statsrådet Ulrica Messing om stormens effekter på svensk skogsnäring

Skogsnäringen har i och med den senaste stormen troligen lidit de största förlusterna i modern tid. I många områden har flera års avverkningsbar skog fällts. Framför allt har skogen i de viktiga södra skogslänen drabbats. Redan tidigare har det funnits en diskussion om en eventuell framtida brist på skogsråvara. Det kan alltså finnas anledning att tro att stormen kan komma att påverka svensk skogs- och massaindustri under många år framöver.

Enskilda skogsbönder kan ha drabbats mycket hårt. När skogen ska återplanteras finns det anledning att fundera över hur detta ska gå till, inte minst i sydligaste Sverige. Behovet av ökad lövsskogsplantering förs ofta fram. Efter stormen 1999 framförde dock flera skogsägare synpunkten att återplantering med lövskog inte var möjlig ur lönsamhetssynpunkt på grund av de stora skador som viltstammen ofta orsakar. Det finns alltså flera olika frågor som behöver ett snabbt svar med anledning av stormens effekter på skogsnäringen.

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta med anledning av stormens effekter på svensk skogsnäring?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:720 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2004/05:720 om stormens effekter på svensk skogsnäring

Statsrådet Ulrica Messing

Marie Wahlgren har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta med anledning av stormens effekter på svensk skogsnäring.

Stormskadorna på skog i södra Sverige är mycket omfattande. Vi har just upplevt den värsta stormen i vårt land sedan vi började mäta stormars styrka. Aldrig tidigare i modern tid har så mycket virke stormfällts, detta är en nationell katastrof och det är en nationell angelägenhet att kunna ta till vara de enorma värden som finns i det stormfällda virket.

De åtgärder som nu krävs påbörjades redan söndagen den 9 januari.

Skogsstyrelsen arbetar hårt med att samordna insatser och begränsa skadorna, inklusive att inventera och sprida information om riskerna med att hantera stormfälld skog. I mina kontakter med skogsägare och skogsnäring har det framförts önskemål om statliga insatser för att underlätta arbetet att få ut virket ur skogen och kunna nyttja det i industrin.

Regeringen och de statliga myndigheterna har redan vidtagit flera åtgärder för att lindra skadan. Det gäller särskilt dispenser och förenklade rutiner. Skogsvårdsorganisationen har förenklat rutinerna för avverkningsanmälan och avser vara generös med alla dispenser som kan behövas. Vägverket undersöker möjligheter till tillfälliga dispenser som kan behövas för lastbilstransporter. Banverket och Sjöfartsverket ser över möjligheterna att transportera stora virkesvolymer från söder till norr med järnväg respektive båt, och ser positivt på möjligheterna att underlätta transporterna.

En grupp bestående av samtliga berörda statssekreterare har tillsatts och kommer att träffas regelbundet för att samordna de insatser som måste till med anledning av stormskadorna. Gruppen ska undersöka vilka åtgärder staten behöver vidta. Det gäller bland annat dispenser för lagring av virke och vissa dispenser avseende transporter. Frågan om återplantering kommer självfallet också att hanteras. Jag avser att återkomma till det då det mest akuta arbetet är avslutat. Nu prioriteras arbetet med att få el, vatten och telefoni till alla drabbade. Nu prioriteras också alla insatser för att rädda de stora värden som ligger i skogen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.