Storlän

Skriftlig fråga 2016/17:929 av Andreas Norlén (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-23
Överlämnad
2017-02-24
Anmäld
2017-02-28
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Hösten 2016 framgick det tydligt vid de samtal som regeringen genomförde med flertalet oppositionspartier att det saknas stöd i riksdagen för att ersätta dagens län och landsting med ett litet antal storlän och storregioner. Inte minst eftersom regeringen inte var intresserad av att undersöka i vilken utsträckning den tänkta förändringen hade medborgarnas stöd, välkomnade jag beskedet från civilministern att planerna på en regionreform lagts på hyllan.

Nu förekommer det trots vad statsrådet Ardalan Shekarabi sa förra året uppgifter om att regeringen planerar att ge Indelningskommittén tilläggsdirektiv och därigenom ge kommittén uppdraget att i stället enbart lämna förslag på hur dagens län kan slås ihop till ett litet antal storlän, alternativt hur dagens länsstyrelser kan slås ihop till storlänsstyrelser utan att länsindelningen förändras. Det sistnämnda fallet skulle innebära att respektive länsstyrelses verksamhetsområde skulle omfatta fler än ett län.

Det finns alltså tecken som tyder på att regeringen överväger att framhärda i att försöka genomföra någon slags storregionreform – trots att det inte finns stöd i riksdagen för varken storlän eller storlandsting.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Planerar statsrådet och regeringen att försöka skapa storlän eller storlänsstyrelser i enlighet med ovanstående beskrivning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:929 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2017/00952/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:929 av Andreas Norlén (M) Storlän

Andreas Norlén har frågat mig om regeringen planerar att försöka skapa storlän eller storlänsstyrelser, dvs. länsstyrelser som omfattar flera län – utan att länsindelningen förändras, trots att det inte enligt honom finns stöd för detta i riksdagen.

Under hösten 2016 förde regeringen intensiva samtal med oppositionen för att kunna genomföra en för många angelägen regionreform. När samtalen lades ned skedde det främst med hänsyn till en bristande samsyn mellan oppositionen och regeringen kring en framtida landstingsindelning.

Regeringen avser att i tilläggsdirektiv ge Indelningskommittén i uppdrag att fortsatt bedriva ett arbete med att utveckla den statliga regionala förvaltningen. Utgångspunkterna för uppdraget är bl.a. det förvaltningspolitiska målet och att säkerställa att vi har väl fungerande statlig förvaltning på regional nivå. Det kommer inte längre ingå i kommitténs uppdrag att föreslå en ändrad länsindelning.

Stockholm den 8 mars 2017

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.