Till innehåll på sidan

Stora medieplattformar som hotar yttrandefriheten

Skriftlig fråga 2020/21:704 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-25
Överlämnad
2020-11-25
Anmäld
2020-11-26
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under statsministerns frågestund den 12 november ställde jag följande fråga: ”Vilka åtgärder anser statsministern behöver vidtas för att säkra att röster och åsikter inte tystas i debatten?” Frågan grundar sig i att globala medieaktörer har fått en betydande makt över informationsinfrastrukturen i Sverige. Framför allt har amerikanska och kinesiska aktörer fått omfattande möjligheter att påverka informationsspridningen och vilka yttranden som kan göras. Flera inflytelserika debattörer och politiker, men även vanliga medborgare, har tystats genom att få sitt konto avstängt på veka grunder.

Med tanke på hur stort det blivit med sociala medier och deras plattformar är det oroande att privata företag på ett enkelt vis kan stänga av konton på svaga grunder. Plattformarna har sin policy (ofta flera hundra sidor lång med komplicerade termer) att luta sig mot, medan vi som önskar svar på frågor och reda ut missförstånd eller felaktiga fakta tystas eller inte får tag på den ansvarige. Det är ett problem.

Med en snabb digital utveckling sker även förändringar som vi konsumenter många gånger varken ser eller förstår. Algoritmer är ett typexempel. Det ligger många gånger även företagshemligheter bakom själva uppbyggnaden och hur de används. Statsministern nämnde algoritmerna i sitt svar på följande vis: "Någon har sagt att vi nog bör kräva mer transparens av de olika aktörerna, inklusive de stora plattformarna, när det till exempel gäller hur algoritmer är uppbyggda. Här har vi ett gigantiskt problem. Om man fick tänka fritt skulle vi kanske ha haft någon typ av public service för sociala medier som skulle kunna garantera det här."

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgon Johansson:

 

Delar ministern synen att vi borde ha ett public service för sociala medier för att få än mer transparens i hur algoritmer fungerar och är uppbyggda?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:704 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:621 av Josef Fransson (SD)
Demokrati och digitala plattformar och fråga 2020/21:704 av Angelika Bengtsson (SD) Stora medieplattformar som hotar yttrandefriheten

Josef Fransson har frågat mig vad som är regeringens syn på nätjättarnas växande makt och på hur dessa tar sig friheter att ta ställning för personer och åsikter och agera för dessa, och om regeringen avser att ta initiativ för att stävja denna utveckling.

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag delar synen att vi borde ha ett public service för sociala medier för att få än mer transparens i hur algoritmer fungerar och är uppbyggda.

Yttrandefriheten har en lång tradition och en stark ställning i Sverige. Den är en nödvändig förutsättning för en fri allmän debatt och för den fria åsiktsbildningen och utgör därför en av demokratins hörnstenar.

Den digitala utveckling som skett under det senaste årtiondet har gett enskilda helt nya möjligheter att sprida tankar och idéer och att delta i den allmänna debatten. Digitala plattformar med användargenererat innehåll har utvecklats till viktiga förmedlare av det fria ordet och har skapat möjlighet för många fler än tidigare att komma till tals. Denna utveckling är i grunden mycket positiv eftersom den stärkt förutsättningarna för den fria åsiktsbildningen.

De stora privata digitala plattformarna har en grundläggande frihet att själva ställa upp villkoren för vad som ska gälla för användningen av deras tjänster. Men denna frihet måste utövas med omdöme och ansvar. Med tanke på dessa aktörers genomslagskraft och betydelse för yttrandefriheten i en vidare bemärkelse är det givetvis viktigt att både deras användarvillkor och arbetet med villkorens efterlevnad präglas av tydlighet och transparens. Det är också något jag framhållit i mina kontakter med t.ex. Facebook och Youtube liksom i andra sammanhang.

Inom EU-samarbetet har det under de senaste åren tagits flera initiativ som rör innehållet på digitala plattformarna. Regeringen har välkomnat arbetet med att förebygga spridning av olagligt terrorisminnehåll som kan leda till radikalisering, rekrytering till terroristgrupper och i slutänden till att terroristbrott begås.

Vidare har EU-kommissionen tillsammans med flera stora plattformsföretag publicerat en uppförandekod mot hatpropaganda där bland annat behovet av transparens lyfts fram. Senare i år förväntas även kommissionen lägga fram förslag för att fördjupa den inre marknaden för digitala tjänster genom att öka och harmonisera ansvaret för bland annat digitala plattformar.

Inte minst med tanke på de digitala plattformarnas stora betydelse för yttrandefriheten kommer regeringen noggrant att följa detta arbete och verka aktivt för en tydlig och väl avgränsad reglering som kan stävja bland annat det hat och hot i den digitala miljön som riskerar att undergräva det demokratiska samtalet. Regeringen kommer även fortsättningsvis att arbeta för ökad transparens och tydlighet i dialog med plattformsföretagen.

Stockholm den 2 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.