stopplagen

Skriftlig fråga 2003/04:371 av Danielsson, Peter (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-01
Anmäld
2003-12-01
Besvarad
2003-12-10
Svar anmält
2003-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2003/04:371

av Peter Danielsson (m) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om stopplagen

Från den 1 april 2002 kan en kommun inte sälja allmännyttiga bostäder utan att ha länsstyrelsens tillstånd. Tillstånd får inte ges om det kan befaras att det kommunala bostadsbeståndet på en ort blir så litet att hyrorna där inte slår igenom vid tillämpningen av bruksvärdesreglerna eller vid hyresförhandlingar.

Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av mig undersökt hur länsstyrelserna i de tre storstadsregionerna har tillämpat den så kallade stopplagen.

Sedan lagen trädde i kraft har Länsstyrelsen i Stockholms län fattat beslut om 23 ansökningar om tillstånd för överlåtelse. Fem av dessa ansökningar har fått bifall och således har 18 ansökningar fått avslag. Länsstyrelsen i Skåne län har fattat beslut om 19 ansökningar, 18 av dessa har fått bifall och en ansökan har fått avslag. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har fattat beslut om 33 ansökningar, samtliga har fått bifall.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Boverket, som mottagit 22 ärenden som överklagats, huvuddelen berör Stockholms län. Boverket har prövat sju ärenden, fem av dessa har fått avslag och två har fått bifall.

Mot bakgrund av vad som ovan framförs vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet ämnar vidta för att säkerställa att lagstiftningen tillämpas på samma sätt över hela landet.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:371 besvarad av

den 10 december

Svar på fråga 2003/04:371 om stopplagen

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Peter Danielsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att säkerställa att de regler om tillstånd vid försäljning av fast egendom med mera som finns i lagen (2002:102) om allmännyttiga bostadsföretag tillämpas på samma sätt över hela landet.

Det är länsstyrelserna som prövar om tillstånd ska ges eller inte. Länsstyrelsernas beslut kan överklagas hos Boverket. Vid sina prövningar utgår både länsstyrelserna och Boverket från lagstiftningen på området.

Tillstånd ska inte lämnas om det kan befaras att de kommunala bostadsföretagens hyror till följd av överlåtelsen inte kommer att få tillräckligt genomslag vid tillämpningen av bruksvärdereglerna eller vid hyresförhandlingar. Eftersom de ansökningar om tillstånd som görs har vitt skilda förutsättningar vad gäller till exempel omfattning och belägenhet för berörda fastigheter, ligger det i sakens natur att besluten kommer att se olika ut både inom och mellan olika regioner.

I och med att det rör sig om förhållandevis ny lagstiftning finns det naturligtvis också ett behov av informationsöverföring mellan de olika myndigheter som hanterar tillståndsprövningen. Enligt vad jag erfarit pågår en sådan diskussion mellan länsstyrelserna och Boverket.

Jag ser i dagsläget ingen orsak att vidta några särskilda åtgärder för att påverka tillämpningen av reglerna om tillståndsprövning. Däremot följer regeringen utvecklingen, bland annat genom att länsstyrelserna varje år redogör för de beslut som fattats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.