Till innehåll på sidan

Stopp för överimplementering av EU-direktiv

Skriftlig fråga 2019/20:1085 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-11
Överlämnad
2020-03-12
Anmäld
2020-03-17
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under en längre period har det kunnat anas att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk tillverkningsindustri har stängts ned, hela Italien är under karantän och utvecklingen på börserna har stundvis gått att jämföra med utvecklingen under den förra finanskrisen.

Denna utveckling riskerar att bli direkt förödande för delar av svenskt näringsliv, och redan nu vittnas om stora utmaningar inom vissa sektorer.

Givet den nulägesrapporten råder inga tvivel om behovet av att vi från politikens sida gör vårt yttersta för att bistå – och underlätta för – det svenska näringslivet.

Just den ambitionen hade Sveriges riksdag när vi genom betänkande 2018/18:NU7 riktade ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör verka för att EU-direktiv ska genomföras i nationell rätt på ett sätt som inte missgynnar företagens konkurrenskraft.

Den 10 mars publicerade regeringen skrivelse 2019/20:75, i vilken man redogör för vilka åtgärder regeringen vidtog under 2019 med anledning av riksdagens skrivelser till regeringen. I den nämner regeringen att den nya ordföranden för EU-kommissionen har uttalat sig om överimplementering av EU-direktiv, varpå man sedan uttrycker följande:

”Hur detta initiativ kommer att påverka det nationella implementeringsarbetet behöver först analyseras innan eventuellt behov av ytterligare åtgärder kan identifieras. Ärendet bereds vidare.”

Det är onekligen positivt ifall EU blir bättre på regelförenklingsarbete på olika sätt, även genom att bistå medlemsstater i att undvika överimplementering. Samtidigt menar jag att regeringen behöver göra vad som göras kan för att följa det riktade tillkännagivandets andemening alldeles oavsett eventuella framtida åtgärder från EU.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kan ministern uppge vilka åtgärder han vidtar i samband med att ärendet bereds vidare, och kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder på området i nutid även ifall EU:s åtgärder dröjer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1085 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2020/

0

0621

/MK

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1085 av Tobias Andersson (SD) Stopp för överimplementering av EU-direktiv

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar i samband med att ärendet om riksdagens tillkännagivande om att EU-direktiv ska genomföras i nationell rätt på ett sätt som inte missgynnar företagens konkurrenskraft bereds vidare, och om jag och regeringen kommer vidta några åtgärder på området i nutid även ifall EU:s åtgärder dröjer.

Regeringen har bl.a. i budgetpropositionen för 2020 (prop. 2019/20:1 utgiftsområde 24) angivit att regeringen kommer att arbeta med implementeringen av EU-rätt i nationell rätt på ett sätt som skyddar svenska företags konkurrenskraft. Regeringskansliet har också upprättat riktlinjer för arbetet med genomförande av unionsrättsakter. Av dessa riktlinjer framgår bland annat att det är av största vikt att en analys av eventuella åtgärder som går utöver direktivets krav (s.k. gold-plating) görs ur såväl förenklingsperspektiv som ur EU-rättslig synvinkel. Regeringens fortsatta arbete med genomförande av EU-direktiv i nationell rätt följer därför i stora delar de intentioner som riksdagen uttryckt.

Givet riksdagens tillkännagivande överväger regeringen också vilka behov det kan finnas att ytterligare förbättra arbetet med genomförandet av EU-rätt i nationell rätt för att stärka svenska företags konkurrenskraft, stärka förenklingspolitiken och öka transparensen i regelgivningen. Detta arbete kan potentiellt beröra många departement och myndigheter, och det är viktigt att identifiera de bästa formerna för förbättringarna. Frågorna som berörs i riksdagens tillkännagivande bereds nu inom Regeringskansliet. Om regeringen identifierar åtgärder som är lämpliga att vidta på området så kan regeringen besluta dessa även ifall EU:s åtgärder dröjer.

Stockholm den 18 mars 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.