Stölder av kulturföremål

Skriftlig fråga 2005/06:1060 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-20
Anmäld
2006-02-21
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga 2005/06:1060 av Gunnar Nordmark (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Stölder av kulturföremål

Det är en händelse som ser ut som en tanke att samma dag som Brottsförebyggande rådet publicerar en rapport med titeln Cultural Heritage Crime @ the Nordic Dimension, där det görs den första större kartläggningen av stölder och utförsel av kulturföremål i de nordiska länderna, stjäls August Strindbergs målning Svartsjukans natt från Strindbergsmuseet i Stockholm. Notabelt i rapporten är bland annat att svenska kyrkor, bibliotek, museer etcetera är mer än dubbelt så hårt drabbade som våra nordiska grannländers. Vad gäller stöld ur kyrkor kan detta delvis förklaras utifrån att det jämförelsevis finns ett betydligt rikare bestånd av stöldbegärliga kulturföremål här än i våra nordiska grannländer. Hårdast drabbade av stölder är biblioteken, där rader av sällsynta äldre böcker försvunnit. Som förklaringar till att Sverige är förhållandevis mer drabbat än våra grannländer anges bland annat olika syn på säkerhetstänkande inom institutioner som ansvarar för vård av kulturföremål men också att omfattande ekonomiska nedskärningar drabbat säkerhetsarbetet hårt.

Ett svenskt kulturarv är på väg att förskingras. Genom stölder och illegal utförsel förs det som ofta är vår gemensamma egendom och vårt gemensamma arv ut ur landet eller hamnar hos privata svenska samlare.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han i egenskap av kulturminister är beredd att vidta för att göra det lättare att stoppa stölder och utförsel ur landet av kulturföremål från våra kyrkor, museer, bibliotek och andra kulturföremålsvårdande institutioner.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1060 besvarad av

den 1 mars

Svar på frågorna 2005/06:1052 om stölder av kulturföremål och 1060 om stölder av kulturföremål

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att göra det lättare att stoppa stölder och utförsel ur landet av kulturföremål från våra kyrkor, museer, bibliotek och andra kulturföremålsvårdande institutioner. Gunnar Nordmark har ställt samma fråga till justitieministern. Arbetsfördelningen inom regeringen är ordnad så att det är jag som svarar även på den frågan.

I lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. finns bland annat reglerat vilka typer av föremål som kräver tillstånd för att föras ut ur landet. Ett internationellt samarbete krävs också när det handlar om en sådan gränsöverskridande verksamhet som omsättningen av kulturföremål. Detta regleras bland annat genom förordningen (EEG) nr 3911/92 om export av kulturföremål. För att stärka skyddet ytterligare har Sverige för avsikt att tillträda 1995 års Unidroitkonvention om återlämnande av stulna eller olagligt utförda kulturföremål. Förslag till hur detta ska ske har lämnats i ett betänkande (SOU 2005:3) av Kulturföremålsutredningen. Detta förslag bereds inom Regeringskansliet.

Jag förväntar mig att alla kulturarvsinstitutioner arbetar seriöst med säkerhetsfrågor. Registrering av föremål och samlingar är en viktig del i det arbetet, men det är inget jag som kulturminister kan detaljstyra. Jag vill däremot påminna om att regeringen under 2006 och 2007 satsar 250 miljoner kronor årligen i syfte att bevara, vårda och tillgängliggöra samlingar, föremål och arkivalier vid kulturinstitutioner. Den satsningen kommer att fylla en viktig funktion i sammanhanget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.