Till innehåll på sidan

Stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen

Skriftlig fråga 2021/22:851 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Med två dagars varsel presenterade regeringen återigen en nedstängning av kulturbranschen. Det infördes långtgående restriktioner, där en meters avstånd måste hållas, med ett maxtak om 500 i publik (som senare reviderades till 500 per sektion) med mera. Trots att det gått två veckor har inga stödpaket presenterats som ersätter de stora förluster som drabbar arrangörer och utövare.

När jag pratar med branschföreträdare förutspår de samma förlust som 2021. Det vill säga: Branschen blöder och regeringen gör inget för att stoppa det. Under 2021 presenterade den dåvarande regeringen ett antal olika stödpaket om flera miljarder till branschen. Det är nödvändigt att regeringen presenterar stödpaket och åtgärder i anslutning till att nya restriktioner införs. Det verkar tyvärr den nya kulturministern inte förstått än.

Hela branschen har ett akut behov av stöd för att inte gå under. Likt andra branscher som lider av pandemins effekter ser den att personal flyr kultur- och evenemangsbranschen eftersom framtiden är osäker. Ska morgondagens teatrar leva vidare måste det finns personal kvar såväl bakom som på scenen efter pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

När kommer ministern att presentera tillräckliga stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen med anledning av de senast införda restriktionerna?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:851 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)


Svar på fråga 2021/22:851 av Angelika Bengtsson (SD) Stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen

Angelika Bengtsson har frågat mig när jag kommer att presentera tillräckliga stödpaket till kultur- och evenemangsbranschen med anledning av de senast införda restriktionerna.

Pandemin har utmanat Sveriges kulturliv i grunden, och det är hela kulturlivets mångfald av verksamheter och aktörer som har drabbats. Pandemins utveckling har varit svår att förutse. Smittläget har återigen förvärrats och skarpare restriktioner som i hög grad påverkar evenemang inomhus har behövt införas. Behovet är stort och akut och därför föreslår regeringen nu ytterligare medel i den extra ändringsbudget som regeringen överlämnade till riksdagen den 18 januari 2022. Sammantaget föreslås att kulturområdet tillförs 180 miljoner kronor i krisstöd. I budgetpropositionen för 2022 tillförs kulturområdet 940 miljoner i stimulansstöd och stödet till regional kultur förstärks med 100 miljoner kronor permanent.

För att skapa långsiktiga förutsättningar behöver vi hantera både akuta förändringar av läget men samtidigt fortsätta arbetet med återstart.

Regeringen har sedan pandemins början vidtagit långtgående åtgärder för att skydda kulturen genom krisen och stötta kulturlivet. Under 2020 tillfördes kulturområdet i olika omgångar flera krisstöd, som totalt uppgick till över 2,5 miljarder kronor. Under 2021 har nästan 3,9 miljarder kronor fördelats i krisstöd. Statens kulturråd fattade beslut så sent som i november om 400 miljoner för särskilda behov i kulturlivet. Kulturens aktörer har även kunnat ta del av andra näringspolitiska stöd, som omställningsstöd och omsättningsstöd som vänder sig såväl till större företag som till enskilda firmor med en ägare. Evenemangsstödet har även införts vilket innebär att staten ska stå för delar av den ekonomiska risken om planerade evenemang inte kan genomföras eller måste begränsas i väsentlig utsträckning till följd av restriktioner med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19. Evenemangsstödet kommer att förlängas till den 31 mars 2022. Stödandelen höjs från 70 procent till 90 procent av kostnaderna och maxbeloppet för evenemangsstöd höjs till den högsta nivå som EU-kommissionens regelverk möjliggör, dvs. 22,5 miljoner kronor. Beslut om evenemangsstödet kan tas av regeringen när riksdagen beslutat om budget för ändamålet och EU-kommissionen godkänt förändringarna.

Sammantaget har dessa åtgärder varit av stor betydelse för kulturlivets överlevnad under krisen.

Pandemin är inte över. Regeringen följer utvecklingen löpande och har en tät och nära dialog med sektorn, för att på bästa sätt möta de utmaningar som kulturlivet ställs inför. Under pandemin har dialog med sektorn hållits genom så kallade publikråd. Den 19 januari 2022 träffades för första gången det nya sakrådet för kris- och återstartsfrågor vars syfte är att fortsätta dialogen med aktörer inom såväl kultur- och idrottssektorn som det civila samhället och besöksnäringen genom en strukturerad dialog. Rådet ska även fokusera på aktörernas förutsättningar ur ett mer långsiktigt perspektiv.

Stockholm den 26 januari 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.