Stödet till UNRWA

Skriftlig fråga 2021/22:417 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Sverige har nyligen ingått ett strategiskt samarbetsavtal med UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Avtalet avser en fyraårsperiod och Sverige har avtalat att bidra med 2,1 miljard kronor till UNRWA:s humanitära verksamhet

UNRWA är en organisation som skakats av flera skandaler. Under en period var misskötseln av organisationen så grov att flera länder valde att frysa biståndet till organisationen. Något som Sverige inte gjorde. Ledningen för UNRWA anklagades för korruption, och det fanns uppgifter om att det i UNRWA:s utbildningsmaterial förekom antisemitiska och våldsbejakande budskap.

I regeringens budget för 2022 går att läsa att Sverige var den tredje största kärnstödsgivaren till UNRWA år 2020.

Regeringen har från Riksrevisionen fått kritik för sin hantering av kärnstöd till multilaterala organisationer. Riksrevisionen har bland annat konstaterat att regeringen inte gör några uppföljningar av organisationernas resultat eller hur de bidrar till att nå de biståndspolitiska målen. Riksrevisionen konstaterar också i sin granskning av stöd till multilaterala organisationer att det inte finns några dokumenterade riskanalyser i regeringens beslut om kärnstöd.

Men anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att försäkra sig om att inga svenska skattekronor försvinner i korruption eller finansierar antisemitiskt utbildningsmaterial?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:417 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2021/ 17647 Utrikesdepartementet Statsrådet Ernkrans Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:417 av Magdalena Schröder (M)

Stödet till UNRWA

Magdalena Schröder har frågat vilka åtgärder jag har vidtagit för att försäkra sig om att inga svenska skattekronor genom stödet till UNRWA försvinner i korruption eller finansierar antisemitiskt utbildningsmaterial.

Den rapport från Riksrevisionen som frågeställaren refererar till behandlar inte svenskt humanitärt stöd till multilaterala organisationer, såsom stödet till UNRWA. Med detta sagt är kampen mot korruption naturligtvis viktig också i det humanitära biståndet, och en angelägen fråga för regeringen.

Regeringens bedömning är att UNRWA de senaste åren genomfört ett flertal viktiga reformer att förbättra styrning, transparens och ansvarsutkrävande. Det är regeringens uppfattning att nuvarande ledning också tar detta på stort allvar.

Vad gäller anklagelser mot värdländernas nationella läromedel som UNRWA använder är det regeringens uppfattning (vilken även förmedlats i svar på fråga 2019/20:931) att UNRWA har fungerande rutiner för att bevaka att läromedel och dess användning lever upp till FN:s principer.

UNRWA utför ett omfattande och kontinuerligt arbete för att säkerställa att FN:s principer om neutralitet, mänskliga rättigheter, tolerans, jämlikhet och icke-diskriminering följs.

Dessa frågor understryks i Sveriges strategi för samarbetet med UNRWA. En av strategins prioriteringar är att UNRWA säkerställer, utvecklar och utvärderar sitt arbete med att i undervisningen främja FN:s grundläggande värderingar och principer. Strategin har också tydlig i prioritering för reform, riskhantering, transparens och oberoende system för intern kontroll samt antikorruption.

Strategins genomförande, inklusive ovanstående aspekter, följs noga upp genom bland annat deltagande i formella möten såsom UNRWA:s rådgivande kommission, och genom löpande dialog.

Stockholm den 8 december 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.