stödet till folkbildningen

Skriftlig fråga 2000/01:1133 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-27
Besvarad
2001-05-02
Anmäld
2001-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 2000/01:1133

av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om stödet till folkbildningen

Centerpartiet har vid flera tillfällen lyft frågan om de minskade bidragen till folkbildningen.

Vid debatt i kammaren den 19 april 2001 lyftes frågan av undertecknad, men även andra partiföreträdare oroas av att anslagen har minskat under 1990-talet. Statens bidrag har i genomsnitt minskat med 14 %, landstingens bidrag med 3 % och kommunernas med 40 %.

En del kommuner avsätter inte något alls till folkbildning. Det är en illavarslande trend som vi ser och därför bör regeringen ta initiativ till en dialog med Kommunförbundet om detta.

Folkbildningen är viktig för medborgarna, inte minst när vi ser hur många som inte klarar godkända kunskaper i grundskolan och gymnasieskolan.

"Folkbildningen är av stort nationellt intresse, inte minst för att en aktiv folkbildningsrörelse stärker och utvecklar demokratin men också för att den ger den enskilde individen möjlighet till kunskap, personlig utveckling och inte minst kulturupplevelser." Dessa kloka ord sade skolministern i samband med en interpellationsdebatt som vi hade den 27 mars 2000.

Vad avser ministern vidta för åtgärder för att se till att stödet till folkbildningen inte fortsätter att minska?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1133 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2000/01:1133 om stödet till folkbildningen

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Birgitta Sellén har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder för att se till att stödet till folkbildningen inte fortsätter att minska.

Det minskade stödet till folkbildningen bekymrar mig också. Birgitta Sellén citerar i frågan vad jag sade i en interpellationsdebatt i mars förra året. Jag vidhåller den uppfattning som jag då redovisade. Jag vill erinra Birgitta Sellén om att huvuddelen av minskningen av statsbidraget hänför sig till den dåvarande borgerliga regeringens neddragning av anslaget med 300 miljoner kronor. Därefter har anslaget i stort följt pris- och löneutvecklingen.

För att regeringen ska få ett bättre grepp om utvecklingen av landstingens och kommunernas bidrag har Folkbildningsrådet i uppgift att särskilt redovisa denna. Folkbildningsrådet har nyligen lämnat sin redovisning. Jag har ännu inte haft möjlighet att ta ställning till eventuella åtgärder med anledning av de olika myndigheternas årsredovisningar.

Att flera kommuner och landsting väljer vägen att skära ned anslagen till folkbildningen är djupt beklagligt och inte minst mot bakgrund av möjligheterna för människor att förverkliga det livslånga lärandet. Folkbildningen är ett nationellt ansvar för såväl stat som kommuner och landsting. De senare är dock självständiga i sina beslut. Staten varken kan eller bör åta sig att kompensera studieförbund och folkhögskolor för inkomstbortfall från andra bidragsgivare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.