Stödet till demokratin i Honduras

Skriftlig fråga 2009/10:23 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-22
Anmäld
2009-09-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-05
Svar anmält
2009-10-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 september

Fråga

2009/10:23 Stödet till demokratin i Honduras

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 28 juni stormades presidentpalatset i Honduras huvudstad Tegucigalpa av beväpnad militär som tvingade president Manuel Zelaya ombord på ett plan till Costa Rica. Militärkuppen var en skrämmande påminnelse om att landvinningarna i Latinamerika för demokrati och mänskliga rättigheter under det senaste decenniet inte kan tas för givna.

Den odemokratiska militärkuppen har tydligt fördömts av både OAS, USA och EU. Den nya regeringen under Roberto Micheletti har inte erkänts av någon stat. Men trots omvärldens fördömande har förhandlingarna om en lösning i Costa Ricas huvudstad San José gått trögt. Ledarna för kuppen har med tydlighet visat att de inte vill se någon lösning inom demokratins ramar och vägrat släppa in den folkvalde presidenten i landet.

Nu kommer nyheter om att Manuel Zelaya lyckats ta sig in i Honduras och för tillfället befinner sig på den brasilianska ambassaden. Det öppnar ett möjligheternas fönster för ett återupprättande av demokratin i landet. Miguel Insulza, ordföranden för OAS, har meddelat att han kommer att resa till Honduras för att förmå kuppregeringen att återinstallera Zelaya. Det är nu avgörande att EU och det svenska ordförandeskapet handfast agerar för att återupprätta demokratin i Honduras.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som ordförande i EU ska agera för att Manuel Zelaya återinstalleras som Honduras president?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:23 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 oktober

Svar på fråga

2009/10:23 Stödet till demokratin i Honduras

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige som enskilt land såväl som ordförande i EU ska agera för att Manuel Zelaya återinstalleras som Honduras president.

Sverige har, som EU:s ordförandeland, följt utvecklingen i Honduras nära och verkat aktivt för ett tydligt ställningstagande och agerande från EU. EU har sedan krisens början krävt en återgång till konstitutionell ordning, fryst bistånd till statliga institutioner och suspenderat kontakter på politisk nivå med representanter för den nya regeringen. Vid upprepade tillfällen har vi också uttryckt stöd för OAS och president Arias ansträngningar att finna en fredlig lösning och krävt att Michelettiregeringen ska bidra till att finna en förhandlad lösning på basis av president Arias förslag. För att sätta tryck på de som blockerar en förhandlingslösning antogs rådsslutsatser den 15 september i vilka EU öppnar upp för mer omfattande riktade åtgärder.

Sedan Zelaya återvände till Honduras har kongressen beslutat att införa undantagstillstånd i 45 dagar och ett antal regeringskritiska radiostationer har stängts ned. Det finns en risk för att den spända situationen i landet ska leda till mer våldsamheter. Det viktigaste i detta skede är att alla parter tar sitt ansvar och inleder en dialog om hur Honduras ska komma ur krisen. En högnivåmission från OAS planerar att resa till Honduras så snart det är möjligt. Missionens uppdrag är just att arbeta för en förhandlingslösning. Sverige stöder denna mission och har i direktkontakter med OAS meddelat vår vilja att stötta OAS arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.