Till innehåll på sidan

Stöd till upprustning av miljonprogramsområden

Skriftlig fråga 2009/10:178 av Sandberg, Gunnar (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-11
Anmäld
2009-11-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-11-25
Besvarad
2009-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga

2009/10:178 Stöd till upprustning av miljonprogramsområden

av Gunnar Sandberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Miljonprogrammets bostäder är i stort behov av upprustning och modernisering. Detta beräknas kosta omkring 270 miljarder kronor enligt uträkning av SABO, men fastighetsägarna saknar ekonomiska resurser till en så omfattande renovering.

Modernisering av miljonprogramsområden skulle öka attraktionskraften i bostäderna och göra dem energieffektiva. Studier från bland annat Gårdsten i Göteborg visar att upprustningen inte bara är företagsekonomiskt, utan även samhällsekonomiskt lönsam. Dessutom skulle den skapa en välkommen sysselsättning för många i byggbranschen.

Har statsrådet för avsikt att bidra med statligt stöd till denna viktiga investering?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:178 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 25 november

Svar på fråga

2009/10:178 Stöd till upprustning av miljonprogramsområden

Statsrådet Mats Odell

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag har för avsikt att bidra med statligt stöd till upprustning och modernisering av miljonprogrammets bostäder.

Gunnar Sandberg hänvisar till uträkningar av Sabo i en nyligen publicerad rapport och menar att fastighetsägarna saknar de ekonomiska resurser som krävs för att renovera miljonprogrammets bostäder. Sabos slutsatser är dock mer nyanserade än vad Gunnar Sandberg vill påskina. I rapporten framhäver Sabo att bostadsföretagens ekonomiska förutsättningar är olika och att dessa styr vad som kan och bör göras. Beroende på gällande förutsättningar finns tre olika upprustningsnivåer: fullständig upprustning, begränsad upprustning och minimal upprustning. Därtill finns alternativet rivning.

Den kostnad om 270 miljarder kronor för upprustning som Gunnar Sandberg hänvisar till utgår från att fastigheterna inom det allmännyttiga bostadsbeståndet upprustas fullständigt. Fullständig upprustning av samtliga fastigheter är dock ingenting som Sabo förordar. Enligt Sabo är det till exempel varken samhällsekonomiskt rimligt eller företagsekonomiskt möjligt att satsa på en kostsam upprustning av bostäder som kanske ska rivas om tio år, vilket kan vara aktuellt på en starkt vikande marknad.

Däremot håller jag med Gunnar Sandberg om att en stor del av miljonprogrammets bostäder är i behov av upprustning. Upprustning behövs också för att möta behoven hos äldre och personer med funktionsnedsättningar; en grupp som högst sannolikt kommer att öka kraftigt i befolkningen de närmaste decennierna. Flera av miljonprogramsområdena präglas också av ett utbrett utanförskap.

Att öka boendekvaliteten, blandningen av hushåll och mångfalden av boendeformer i dessa områden är avgörande för att få till stånd en positiv utveckling. Framför allt fastighetsägarna, men också staten och kommunerna, har tillsammans ett ansvar för att denna utveckling ska äga rum. Det är också viktigt att de boende involveras. Insatserna måste vara noga övervägda och väl riktade för att önskad utveckling ska åstadkommas. Regeringens politik för att öka utbudet av arbetskraft och bryta utanförskapet förväntas ge positiv effekt även i dessa områden.

Det finns alltså anledning att se över och analysera hur och i vilka former statens insatser kan ske för att förbättra såväl den fysiska som den boendesociala miljön i miljonprogramsområdena. Regeringen bereder för närvarande frågan om hur vi tillsammans ska kunna frambringa ett engagemang i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.