Till innehåll på sidan

stöd till småföretagare som drabbats av stormen Gudrun

Skriftlig fråga 2004/05:1738 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-27
Anmäld
2005-05-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-06-08
Svar anmält
2005-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga 2004/05:1738

av Carina Adolfsson Elgestam (s) till statsrådet Ulrica Messing om stöd till småföretagare som drabbats av stormen Gudrun

När stormen Gudrun drog fram över Småland var det många skogsägare som drabbades hårt av stormskador. Men även många andra företagare än skogsägarna drabbades negativt på grund av långa strömavbrott och blockerade vägar.

I Skruv finns det ett företag som heter Kotte Toys. Företaget har inte haft några extra utgifter på grund av stormen. Problemet är i stället att företaget inte har några inkomster de närmaste månaderna efter stormen. Inkomstbortfallet beror på att företaget saknade el och därmed inte kunde koppla upp sig mot Internet. Företaget saknade även tillgång till telefon och fax, vilket fick till följd att företaget därmed inte kunde nå sina kunder. Detta gjorde att verksamheten avstannade.

Till skogsägarna kommer ekonomiskt stöd att betalas ut. Men för övriga småföretagare vars verksamhet har drabbats negativt av stormen kommer inte något stöd att utbetalas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att övriga småföretagare som drabbats hårt av efterdyningarna av stormen Gudrun ska få ekonomiskt stöd?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1738 besvarad av

den 8 juni

Svar på fråga 2004/05:1738 om stöd till småföretagare som drabbats av stormen Gudrun

Näringsminister Thomas Östros

Inledningsvis vill jag säga att stormen som passerade södra Sverige natten till den 9 januari har inneburit ett hårt slag mot skogsägarna i området.

Då marknaden inte mäktar med att ta till vara all skogsråvara och då ett långsiktigt hållbart och lönsamt skogsbruk ska upprätthållas krävs det åtgärder från statens sida. För att så snart som möjligt få ut virket ur skogen har regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna kommit överens om ett antal åtgärder. Bland annat föreslår vi en skattereduktion till drabbade skogsägare, stöd för att föra ut virke ur skogen, stöd för lagring av stormfällt virke och en dieselskattenedsättning för skogsbrukets arbetsmaskiner.

Skogsbrukets kostnader till följd av stormen har av Skogsstyrelsen uppskattas till ca 16 miljarder kronor. Regeringens stödinsatser uppgår till ca 3 miljarder.

De el- och teleavbrott som orsakades av stormen har för många företagare inneburit oplanerade produktionsstopp, minskad eller obefintlig försäljning och förstörda varor. Det är mycket beklagligt och jag förstår den frustration som företagare känner. Det ska dock understrykas att det stöd som utgår till skogsnäringen är exceptionellt och syftar delvis till att ge skogsägare ekonomisk kompensation men även att ge dem ett ekonomiskt incitament att, av miljörelaterade skäl, få ut virket ur skogen.

Jag vill även nämna att den samrådsgrupp som bildats på statsministerns initiativ har gjort en samlad översyn av konsumenternas ställning på el- och telemarknaderna till följd av stormen. Gruppens slutsatser är även tillämpliga på småföretag. Bland annat har gruppen noterat den bristande leveranssäkerheten i elnäten som har lett till långa och omfattande elavbrott. Av den anledningen gav regeringen den 3 februari 2005 Energimarknadsinspektionen inom Statens energimyndighet i uppgift att utreda och ta fram förslag på krav på driftsäkerheten i elnäten för att förbättra leveranskvaliteten.

Energimarknadsinspektionen lämnade den 29 april 2005 rapporten En leveranssäker elförsörjning till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin. I rapporten lämnar inspektionen förslag som syftar till att skapa en driftsäkrare elöverföring så att framtida svåra vädersituationer inte får allvarliga konsekvenser. I rapporten lämnas förslag som bland annat ska leda till att inga elavbrott ska annat än i undantagsfall vara över 24 timmar, alla kunder ska få ersättning vid strömavbrott som varat över 12 timmar. Nätföretagen ska dessutom genomföra risk- och sårbarhetsanalyser samt förbättra informationen till kunderna. Regeringen avser att lägga fram en proposition med anledning av dessa förslag under hösten 2005.

På teleområdet vill jag nämna att konsumentminister Ann-Christin Nykvist den 5 april 2005 träffat företrädare för tele- och Internetbranschen. Under mötet diskuterades frågor relaterade till stormen. Genom ett utskottsinitiativ har en ändring i lagen om elektronisk kommunikation gjorts som medför att från och med den 1 juli 2005 gäller högre krav på robusthet i elektroniska kommunikationsnät. Tidigare har lagen endast ställt krav på robusthet för fast telefoni. Genom lagändringen kommer kravet på robusthet även att omfatta övriga allmänna elektroniska nät till exempel mobiltelefonnät.

Elektroniska kommunikationsnät är en mycket viktig infrastruktur och det är av stor vikt att denna fungerar i krissituationer. Ändringarna i lagen kommer att bidra till detta.

Genom dessa åtgärder hoppas jag att vi ska uppnå en högre säkerhet i el- och teleförbindelserna i hela landet och detta kommer hela samhället, däri inbegripet småföretagen, till godo.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.