Stöd till reseföretagen

Skriftlig fråga 2019/20:1528 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-05
Överlämnad
2020-06-08
Anmäld
2020-06-09
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Enligt paketreselagen har en resenär rätt till återbetalning inom 14 dagar av hela resans pris om en paketresa ställs in eller om resenären avbokar på grund av extraordinära händelser på resmålet, vilket anses föreligga när Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till det aktuella resmålet. I dagsläget avråder UD från alla resor, vilket försätter svenska researrangörer i en situation som paketreselagen inte är anpassad för. Problemet för svenska researrangörer är helt enkelt att man på mycket kort tid blivit återbetalningsskyldig för i stort sett alla resor gentemot de svenska konsumenter som nu inte har möjlighet att genomföra resorna.

Förhållandet att svenska researrangörer nu står utan intäkter samtidigt som man möts av mycket stora återbetalningskrav till följd av paketreselagens utformning kommer i ett mycket stort antal fall att leda till att researrangörerna hamnar på obestånd och tvingas i konkurs. I denna situation, som inte bara riskerar att utradera en hel bransch från Sverige, riskerar merparten av alla konsumenter som bokat och betalat paketresor därmed också att sakna möjlighet att få sina resor återbetalda.

Den resegaranti som alla researrangörer är skyldiga att ställa ut till Kammarkollegiet för återbetalning av resor som ställs in på grund av insolvens är inte tillämplig i nuvarande situation. För att denna resegaranti enligt resegarantilagen ska vara tillämplig krävs att resan ställts in på grund av insolvens. Branschföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) har presenterat ett förslag om en stödfond ur vilken återbetalning av resor som ställts in vid extraordinära omständigheter kan ske.

Motsvarande lösningar finns redan eller genomförs nu i flera av våra grannländer. Enligt förslaget är fonden självfinansierande på 20 års sikt eftersom branschen avser att finansiera fonden genom en extra avgift på paketresor framgent.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta så att ett system kommer på plats i närtid som både skyddar företag från konkurs och räddar konsumenternas inbetalda pengar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1528 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2020/01579/BI

N2020/01580/BI

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1527 av Cecilie Tenfjord Toftby (M) Paketreselagen och fråga 2019/20:1528 av Lars Beckman (M) Stöd till reseföretagen

Cecilie Tenfjord Toftby har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta med hänsyn till de förslag på lösningar – en självfinansierad fond – som de svenska researrangörerna har lagt fram för regeringen, så att ett system kommer på plats i närtid som både skyddar företag från konkurs och räddar konsumenternas inbetalda pengar.

Lars Beckman har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta så att ett system kommer på plats i närtid som både skyddar företag från konkurs och räddar konsumenternas inbetalda pengar.

Det är ett mycket allvarligt läge som Sverige befinner sig i på grund av det nya coronaviruset och besöksnäringen, däribland resebranschen, är drabbad i hög utsträckning.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder som syftar till att mildra konsekvenserna för jobb och företag, bland annat genom lån, kreditgarantier, sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter, korttidspermittering för att minska lönekostnader. Dessutom finns det ett förslag om omställningsstöd. Arbetet med att hjälpa företag genom krisen pågår kontinuerligt.

Regeringen har nyligen gett Kammarkollegiet i uppdrag att skyndsamt ta fram, tillgängliggöra och sprida information till paketresearrangörer och resenärer som tydliggör om och under vilka omständigheter värdebevis omfattas av en ställd resegaranti. Om fler resenärer accepterar värdebevis i stället för återbetalning skulle det kunna vara en del i att minska det ekonomiska trycket på resebranschen. Europeiska kommissionen har nyligen rekommenderat insatser i denna riktning. Regeringen har kontakt med branschorganisationer och fackförbund och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 16 juni 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.