Stöd till Litauen och Polen mot migrantvågen

Skriftlig fråga 2020/21:3493 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-20
Överlämnad
2021-08-23
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-06
Sista svarsdatum
2021-09-06
Besvarad
2021-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Efter att EU infört sanktioner mot Belarus har den belarusiske presidenten och diktatorn Aleksandr Lukasjenko hämnats med att försöka skapa en migrantvåg mot EU. Tidigare uppgifter gör gällande att han skapat flyglinjer från andra länder i världen för att transportera migranter i syfte att få in dem i EU.

Under augusti har 2 100 människor illegalt försökt korsa gränsen från Belarus till Polen, rapporterar nyhetssajten Euractiv. 758 har frihetsberövats. Övriga har hindrats från att komma in i landet. Under hela 2020 internerades 122 personer efter att ha korsat gränsen, rapporterar DN.

Enligt EU-kommissionär Ylva Johansson har man sett irakier som har blivit lurade att flyga till Minsk och sedan har Lukasjenkos mannar kört dem till gränsen. Enligt Litauen har belarusisk gränspolis även kränkt litauiskt territorium. För att minska migrationen har EU-kommissionen tagit kontakt med Irak, som nu har stoppat alla flyg till Minsk.

Polen, precis som Litauen, förstärker nu sin gräns med stängsel. Polen beslutade nyligen att sända ytterligare cirka 1 000 poliser och soldater till gränsområdena.

Det ligger i Sveriges intresse att Litauen och Polen kan hålla gränserna och hindra migrantvågen eftersom många av migranterna annars befaras, precis som under vågen 2015, vilja ta sig till Sverige.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen att stödja Litauen och Polen i syfte att hålla gränserna mot migrantvågen, och i så fall på vilket sätt, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3493 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/ 02958 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3493 av Björn Söder (SD)
Stöd till Litauen och Polen mot migrantvågen

Björn Söder har frågat utrikesminister Ann Linde om regeringen avser att stödja Litauen och Polen i syfte att hålla gränserna mot migrantvågen, och i så fall på vilket sätt, och om inte, varför. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna om Belarus agerande gentemot Lettland, Litauen och Polen. Det är oacceptabelt att utnyttja människor för politiska ändamål, till exempel genom att på falska grunder förmå dem att försöka ta sig in illegalt till EU. Det är också självklart att internationell rätt, inklusive rätten att söka asyl, ska respekteras av alla.

Ett agerande mot enskilda EU-medlemsstater utgör samtidigt ett agerande mot unionen som helhet. Det bemöts därför också bäst genom solidariska och samordnade åtgärder. Alltsedan den aktuella situationen uppstod har EU diskuterat gemensamma åtgärder på en rad olika politikområden.

Jag deltog den 18 augusti i ett möte med EU:s inrikesministrar, kommissionär Ylva Johansson och den höge representanten för utrikes frågor och säkerhet, Josep Borrell, för att diskutera situationen vid EU:s gräns mot Belarus och unionens stöd till de berörda medlemsstaterna. Vi var, och är fortfarande, överens om att stödja dessa på olika sätt, till exempel genom EU:s civilskyddsmekanism och via EU-myndigheter som den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, det europeiska stödkontoret för asylfrågor Easo och den europeiska polisbyrån Europol. Kommissionen har intensifierat sin dialog med relevanta ursprungs- och transitländer.

Svenska myndigheter bidrar också till EU:s stöd till de berörda medlemsstaterna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har skickat tält, sängar och annan utrustning, medan Polismyndigheten bidrar med personal på plats i Frontex gränskontrollinsats. Om de berörda länderna begär det, är myndigheterna beredda att bidra med ytterligare resurser som de har till sitt förfogande.

Stockholm den 6 september 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.