Stöd till gränsregionen mot Norge

Skriftlig fråga 2020/21:270 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-22
Överlämnad
2020-10-22
Anmäld
2020-10-23
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Covid-19-pandemin har förändrat mångas vardag. Nu är gränsen mot Norge plötsligt stängd, och den som ska åka in behöver ha goda skäl.

Norra Bohuslän och västra Värmland är två regioner som har påverkats hårt av den stängda gränsen. Där finns några av Sveriges viktigaste gränshandelsområden, bland annat i kommunerna Strömstad och Eda, med en handel som har varit källa till många arbetstillfällen. I Strömstad har man redan varnat för att 1 500 människor står inför arbetslöshet, och vi börjar se liknande tendenser i västra Värmland.

Gränsregionen står inför en kris. Lösningen är inte att rädda vad som räddas kan utan i stället att blicka framåt för att skapa stabila levnadsmöjligheter i regionen.

Vänsterpartiet vill se att regeringen tar ansvar för en gränsregion i kris. Regionen behöver förbättrade kommunikationer på flera olika sträckningar, både nationellt och in i Norge. Arbetsförmedlingen behöver komma tillbaka, och det behövs ett omställningskontor som kan stödja företag och arbetare vidare. Ett sådant kontor behöver arbeta för hela regionen.

Tillsammans med grannkommunerna på norska sidan har Bohuslän, Dalsland och Värmland en befolkning på 1,1 miljoner människor. För en hållbar framtid behöver människor kunna röra sig över gränsen och arbeta och leva i hela regionen.

Mot bakgrund av vad som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stödja gränsregionen mot Norge med riktade insatser för att klara arbetstillfällen, goda levnadsförhållanden och en stark relation med Norge?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:270 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:270 av Elin Segerlind (V) Stöd till gränsregionen mot Norge

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att stödja gränsregionen mot Norge med riktade insatser för att klara arbetstillfällen, goda levnadsförhållanden och en stark relation med Norge.

Spridningen av det nya coronaviruset innebär en fara för liv och hälsa. Återigen ökar spridningen i samhället, såväl i Sverige och Europa som globalt, med fortsatt omfattande konsekvenser för stora delar av samhället. Många företag och företagare är i hög utsträckning drabbade. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder som syftar till att mildra konsekvenserna för sysselsättning och företag, bland annat omställningsstöd, stöd vid korttidsarbete samt tillfälligt sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

Regeringskansliet är i kontakt med bland andra Strömstads kommun och Västra Götalandsregionen för en dialog om hur staten kan stödja arbetet för att hantera konsekvenserna av den minskade gränshandeln. Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket deltar i arbetet utifrån sina respektive uppdrag. Arbetet samordnas av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det är viktigt att lyfta fram regionens roll i detta sammanhang eftersom de leder och utvecklar det regionala tillväxtarbetet. Regeringen fördelar varje år cirka 1 500 miljoner kronor för regionala tillväxtåtgärder, som ska finansiera insatser utifrån respektive regions utmaningar och prioriteringar. För 2020 har Västra Götalandsregionen tilldelats 66 miljoner kronor för regionala tillväxtåtgärder. Det är medel som, tillsammans med medel från bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden, kan användas för att stödja företagens utveckling och individers omställning i gränsregionen mot Norge.

I nuläget finns det branscher som börjar återhämta sig medan andra branscher fortfarande har det mycket besvärligt. Det senare gäller handeln vid gränsen mot Norge.

Regeringen är väl medveten om svårigheterna som de norska inreserestriktionerna orsakar för svenska företag och följer frågan nära. Restriktionerna riskerar att få negativ inverkan på tilliten och gemenskapen i de svenska och norska gränsregionerna. Min kollega utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg har en nära dialog med sina norska motparter om vad som kan göras för att förbättra situationen längs den svensk-norska gränsen.

Stockholm den 3 november 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.