Till innehåll på sidan

Stöd till frivilligorganisationernas demokratiarbete

Skriftlig fråga 2008/09:176 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-29
Anmäld
2008-10-29
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga

2008/09:176 Stöd till frivilligorganisationernas demokratiarbete

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Den 26 september överlämnade regeringen en skrivelse till riksdagen, Frihet från förtryck – skrivelse om Sveriges demokratibistånd. I samband med lanseringen förklarade biståndsminister Gunilla Carlsson: ”Under 2009 ökar vi demokratisatsningarna med ytterligare 100 miljoner kronor i syfte att bana väg för ett tydligare fokus i Sveriges totala bistånd för demokrati och mänskliga rättigheter. Som ett led i denna omdaning initierar regeringen nu en flerårig satsning för demokratisering och yttrandefrihet för att ge svenska ambassader möjligheter att på ett flexibelt sätt stödja demokratiska förändringsaktörer, initiativ för stärkt yttrandefrihet och viktiga demokratiseringsprocesser i länder där behoven av sådant stöd är särskilt påtagliga.”

Detta anslag har välkomnats och efterfrågats av många organisationer för att möjliggöra stöd till viktiga demokratiprogram, som till följd av den svenska landfokuseringen inte längre kan finansieras med det bilaterala biståndet. Behoven är speciellt stora i dessa stater. Projekt och program som gynnar ”demokratiseringens aktörer, initiativ för stärkt yttrandefrihet och viktiga demokratiseringsprocesser” ska enligt skrivelsen stå i centrum för satsningen.

Det finns nu en rad frågor kring detta anslag: hur ansökningsformerna ser ut, hur det ska förvaltas och när det ska vara möjligt att söka medel, vilka som kan söka dessa medel och vilka länder det gäller för.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Gunilla Carlsson:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att klargöra formerna och innehållet vad gäller detta nya anslag?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:176 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:176 Stöd till frivilligorganisationernas demokratiarbete

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ regeringen avser att ta för att klargöra formerna för och innehållet i regeringens särskilda demokratisatsning.

Som Hans Linde konstaterar har regeringens skrivelse om Sveriges demokratibistånd, Frihet från förtryck, liksom den särskilda demokratisatsningen med inriktning på demokratisering och yttrandefrihet välkomnats av många organisationer i det civila samhället.

Regeringen ser ett behov av mer flexibla finansieringmekanismer än de nuvarande för att ett effektivt och engagerat, aktörsorienterat demokratibistånd ska kunna genomföras i praktiken i sammanhang där behoven av sådant stöd är särskilt påtagliga. Demokratisatsningens exakta utformning och innehåll kommer att tydliggöras i kommande regeringsbeslut.

I samband med landfokuseringsarbetet klargjorde regeringen att civilsamhällesorganisationernas arbete för demokrati och mänskliga rättigheter skulle möjliggöras även framgent. Genom den särskilda demokratisatsningen skapar regeringen ännu bättre förutsättningar för civilsamhällesorganisationer och partianknutna organisationer samt andra förändringsaktörer att arbeta för demokratisering och yttrandefrihet även utanför det geografiskt strategistyrda utvecklingssamarbetet. Stödformen ska vara relevant för insatser även i känsliga och föränderliga politiska processer.

Demokratiska förändringsaktörer och försvarare av mänskliga rättigheter ska kunna stöttas, civilsamhällesorganisationer stimuleras och partianknutna organisationer stärkas. Som ett led i detta ska svenska ambassader få ökade möjligheter att på ett flexibelt sätt bidra till lokala demokratiinitiativ.

Såväl styrning som genomförande ska präglas av flexibilitet och vägledas av uppkomna behov i varje enskild situation, i enlighet med bland annat utlandsmyndigheters bedömningar och föreliggande lokala förutsättningar. Stödformen ska ha ett förutsägbart, hållbart och effektivt ansöknings- och beredningsförfarande, samtidigt som det anpassas till de specifika förutsättningarna i varje enskild situation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.