Stöd till Ecuadors president

Skriftlig fråga 2009/10:1036 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04
Besvarad
2010-10-13
Svar anmält
2010-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga

2009/10:1036 Stöd till Ecuadors president

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Ecuador, med sin långa historia av politisk instabilitet, har än en gång hamnat i världens fokus. I går eskalerade oroligheterna när strejkande poliser omringade det sjukhus där president Rafael Correa befann sig – efter att han tidigare hade attackerats av samma yrkeskår. Samtidigt som Correa var kidnappad på sjukhuset intog militärer från flygvapnet de internationella flygplatserna i Quito och Guayaquil. Dessutom strömmade rapporter in om hur grupper av poliser intog polisstationer runt om i landet. Colombia, liksom Peru, stängde snabbt sina gränser till Ecuador.

Det som hänt i Ecuador de senaste dagarna ser alltså ut att vara en relativt välplanerad operation avsedd att destabilisera landet, snarare än en ”smärre missnöjesyttring” från poliser som eventuellt ska bli av med löneförmåner. Det är helt enkelt omöjligt att se det hela som något annat än ett försök till statskupp. Landet är nu försatt i undantagstillstånd och ordningen tycks någorlunda återställd. Presidenten är fritagen av armén, som har gett honom sitt fulla stöd. Men trots att lugnet nu är återställt är naturligtvis hela förloppet ytterst allvarligt. Alla latinamerikanska länder har redan hunnit fördöma kuppförsöket, vilket även USA och EU har gjort. I nuläget meddelar militärledningen i Ecuador samma sak.

Med anledning av vad som händer i Ecuador skulle jag vilja fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU och FN ska kunna ge sitt fulla stöd till Ecuadors folkvalde president, liksom till landets demokratiska institutioner?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1036 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 oktober

Svar på fråga

2009/10:1036 Stöd till Ecuadors president

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige ska kunna stödja Ecuadors folkvalde president, liksom till landets demokratiska institutioner.

Frågan föranleds av de dramatiska händelserna i Ecuador den 30 september. Vad som egentligen hände den dagen är fortfarande inte helt klarlagt. Det vi vet är att landets demokratiskt valde president Rafael Correa skadades i samband med en protestaktion av poliser, varefter han under elva timmar hölls på ett sjukhus innan han med våld fritogs av landets armé. Alldeles oberoende av om det rörde sig om ett statskuppsförsök eller ej, ställdes frågan om Ecuadors demokrati på sin spets.

Till den snabba upplösningen av den politiska krisen bidrog den omedelbara och tydliga internationella reaktionen till stöd för den valde presidenten Correa. Denna kom från de allra flesta länder i den amerikanska kontinentens länder, liksom från multilaterala organisa­tioner som OAS och Unasur. FN:s generalsekreterare uttalade också sitt stöd.

Även Europeiska unionens höga representant Catherine Ashton uttalade, redan på kvällen den 30 september, oro över situationen och stöd för president Correa. Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy gjorde ett liknande uttalande den 1 oktober. Den nya ordningen med Lissabonfördraget är sådan att dessa uttalanden görs å samtliga medlemsstaters vägnar. Situationen i Ecuador har också diskuterats i ministerrådets arbetsgrupp för Latinamerika.

Händelserna i Ecuador inträffade samtidigt som vi under senare år har kunnat glädja oss åt positiva trender i större delen av Latinamerika, med en utveckling mot såväl stärkt demokrati som ekonomisk tillväxt. Genom EU har Sverige kunnat fördjupa samarbetet och det ekonomiska utbytet med kontinenten, till exempel genom att unionen ingått associeringsavtal med Mexiko och Chile. EU har också avslutat förhandlingarna om sådant avtal med Centralamerika, liksom om ett frihandelsavtal med Colombia och Peru – vilket Ecuador har visat intresse för att ansluta sig till. Inom EU tillhör Sverige de medlemsländer som driver på för att unionen ska fortsätta på den inslagna vägen, och sluta frihandelsavtal också med övriga delar av Latinamerika.

Händelserna i Ecuador visar samtidigt att de demokratiska institutionerna på sina håll i Latinamerika är i behov av omvärldens stöd. Sådant stöd gavs alltså vid detta kritiska tillfälle, inte minst från EU. Vidare bedriver EU ett långsiktigt och omfattande bistånd med Ecuador, vilket bland annat syftar till att stärka landets demokratiska institutioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.