Stöd till den somaliländska demokratin

Skriftlig fråga 2007/08:519 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-18
Anmäld
2007-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-09
Svar anmält
2008-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2007/08:519 Stöd till den somaliländska demokratin

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

År 1991 utropades det tidigare Somaliland i norra delen av Somalia som självständigt. Landet åberopar en gammal kolonial gräns från den brittiska kolonin Brittiska Somaliland. Somaliland är välordnat jämfört med Somalia. Sedan 1996 har det varit fred. Trots avsaknad av direkt finansiellt bistånd från omvärlden, då landet inte blivit erkänt som en självständig stat, är Somaliland relativt välutvecklat både vad gäller mänskliga rättigheter och ekonomi.

Flera demokratiska val både på president- och kommunalnivå har hållits, övervakade av internationella valobservatörer, och samtliga bedöms i internationella rapporter ha genomförts på ett tillfredsställande sätt utifrån landets förutsättningar. Även en folkomröstning om självständighet har hållits som med klar majoritet visade att folket vill bli oberoende från resten av Somalia. Under 2008 planeras fler val att genomföras.

Vad avser utrikesministern att göra för att stödja den demokratiska utvecklingen i Somaliland?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:519 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 9 januari

Svar på fråga

2007/08:519 Stöd till den somaliländska demokratin

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad jag avser att göra för att stödja den demokratiska utvecklingen i Somaliland.

Sverige bidrar, via det bilaterala biståndet och via EU, till att stärka den demokratiska utvecklingen i Somaliland. Det svenska stödet kanaliseras genom FN-organ och frivilligorganisationer verksamma i Somaliland.

I det svenska förhållningssättet för Somalia klargörs att Somaliland, som står utanför Mbagathiöverenskommelsen, ska behandlas som ett självstyrande område. Detta pragmatiska förhållningssätt innebär dock inte ett erkännande av Somaliland som egen stat. Somalilands status är en fråga som i första hand bör avgöras genom dialog mellan Somaliland och övriga Somalia när tiden för detta är mogen.

Somaliland, som har byggt upp demokratiska institutioner och genom­fört flera allmänna val, framhålls ofta som ett föredöme för utvecklingen i övriga Somalia. Det stämmer, som Birgitta Ohlsson skriver, att Somaliland är förhållandevis välordnat jämfört med övriga Somalia. Det har dock under senare tid funnits tecken på en mindre positiv utveckling. Det gäller till exempel respekten för mänskliga rättigheter och mediernas möjlighet att verka fritt. Det är därför av största vikt att Sverige, tillsammans med EU, noga följer utvecklingen framför allt inför och under de planerade valen i Somaliland under 2008.

Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att regeringen kommer att fortsätta verka, bilateralt samt inom EU och FN, för fred, stabilitet och en stärkt demokratisk utveckling i alla delar av Somalia.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.