Stöd till den småskaliga vattenkraften

Skriftlig fråga 2016/17:855 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-15
Överlämnad
2017-02-16
Anmäld
2017-02-17
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I den energiöverenskommelse som regeringen samt Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna slutit är man noggrann med att understryka vattenkraftens viktiga roll som en källa för Sveriges förnybara elförsörjning. I riksdagen finns således en bred politisk enighet om att värna vattenkraften och verka för att förutsättningarna för en fortsatt och ökad produktion finns, om inte annat så för vattenkraftens framstående position i klimatpolitiken.

För att kunna utnyttja vattenkraftens potential och ta vara både på miljöfördelarna som kommer med förnybart och på den faktiska elproduktionen krävs det dock att förutsättningarna för sådan verksamhet finns. Därför är det olyckligt att det nu sker en omfattande nyprövning av tillstånden för småskalig vattenkraft på grund av felaktigt tolkade EU-direktiv. Till exempel har länsstyrelsen i Västra Götaland anställt ett stort antal nya tillsynsmän, vilket oroar och tolkas som ett tecken på att prövningarna kommer att öka ytterligare, vilket inte ligger i linje med överenskommelsens ambition att stötta vattenkraften.

En nationell strategi för hållbar vattenkraft har presenterats av Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten, en strategi som balanserar miljö- och energipolitiska intressen och medför moderna miljötillstånd. Rimligt vore därför att avvakta med den omfattande nyprövningsverksamheten av tillstånd för småskalig vattenkraft till dess att denna nya nationella strategi förhoppningsvis antagits och implementerats. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser regeringen och miljöministern att ta initiativ till ett moratorium för omprövningar av småskalig vattenverksamhet som redan har gamla tillstånd, till dess att en ny strategi är på plats och en konsekvensutredning är presenterad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:855 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/00387/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:855 av Cecilia Widegren (M) Stöd till den småskaliga vattenkraften

Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ett mora-torium för omprövningar av småskalig vattenverksamhet som redan har gamla tillstånd, till dess att en ny strategi är på plats och en konsekvens-utredning är presenterad.

Jag vill inleda med att tydliggöra att frågan om den kravnivå som följer av EU:s ramdirektiv för vatten inte bör blandas ihop med länsstyrelsernas förelägganden om att söka tillstånd för vattenkraftverk och dammar som inte tidigare tillståndsprövats. Drift av vattenkraftverk och dammar kräver tillstånd. Detta är något som gällt i Sverige sedan lång tid tillbaka och inget som införts som en följd av vårt medlemskap i EU. Huvuddelen av den småskaliga vattenkraftproduktionen har aldrig tillståndsprövats i förhållande till sin miljöpåverkan, utan drivs med stöd av äldre rättigheter som inte kan jämställas med tillstånd i miljöbalkens mening. Praxis från mark- och miljööverdomstolen är mycket tydlig på denna punkt. Jag kan också notera att den dåvarande borgerliga regeringen redan 2011 i skrivelsen Insatser för vandrande fisk i sjöar och vattendrag konstaterade att tillsynen av vattenverksamhet behövde ges högre prioritet. Den borgerliga regeringen uppdrog följdenligt åt läns-styrelserna i regleringsbrevet för 2012 att öka tillsynen av vatten-verksamheterna enligt miljöbalken och tillsköt även extra medel för ändamålet.

Av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Länsstyrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser och därmed i före-kommande fall bidra till de olika intressen som miljöbalken avser att skydda, utöver naturmiljön även t.ex. hushållning med energi och kultur-miljöer. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regel-verk och jag förutsätter att Cecilia Widegren och jag är överens om att gällande rätt innebär att om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsynsmyndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker.

Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska ha moderna miljö-krav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövnings-systemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den efter-strävade miljönyttan. Inom Regeringskansliet pågår för närvarande en process att analysera innebörden av energiöverenskommelsen i för-hållande till det sedan tidigare pågående arbetet med utarbetande av förslag till ändrade bestämmelser om vattenverksamheter baserat på Vattenverksamhetsutredningens förslag.

En kommande vattenverksamhetsproposition kommer att innehålla förslag som genomför de ändringar av prövningssystemet för vattenkraft som föranleds av energiöverenskommelsen. Jag kan inte föregå den pågående processen eller i dag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan, men min förhoppning är att en lagrådsremiss ska kunna beslutas innan sommaren. Jag har inte för avsikt att ta några nya initiativ under tiden som detta arbete pågår.

Jag vill slutligen framhålla att regeringen anser att det är centralt att fortsätta utveckla kunskapsunderlag, metoder och vägledning för god avvägning och ömsesidig hänsyn mellan naturvård, kulturmiljöarbete och energifrågor i arbetet med de regelverk och politiska mål som kopplar samman vattenvårdsåtgärder, kulturmiljöfrågor och energimål. Även konsekvenserna och omfattningen av dessa konflikter behöver belysas och goda exempel på arbete som förenar naturvärden, kulturhistoriska värden energivärden vid vatten lyftas fram.

Stockholm den 22 februari 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.