stöd till demokratin i Taiwan

Skriftlig fråga 2003/04:967 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-22
Anmäld
2004-03-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-01
Svar anmält
2004-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga 2003/04:967

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Laila Freivalds om stöd till demokratin i Taiwan

Chen Shui-bian, Taiwans president, och Anette Lu, Taiwans vicepresident, blev i dag skjutna under en valparad i Taiwan, berättar CNN. I morgon, den 20 mars, hålls presidentval och folkomröstning i Taiwan.

Det är fullständigt oacceptabelt att någon söker påverka utgången i ett demokratiskt val med våldshandlingar.

President Chen är den andre demokratiskt valde presidenten i Taiwan. Anette Lu är den första kvinnliga vicepresidenten. Enligt alla opinionsmätningar är ställningen mellan Chen och Lu och oppositionens presidentkandidat Lien Chan, med vicepresidentkandidat James Soong, mycket jämn.

Taiwans utveckling är en demokratisk sannsaga, som visar att demokrati och kinesisk kultur inte bara är fullt förenliga, utan också en mycket lyckosam kombination. Det är ett gott exempel för hela regionen. Att presidentvalet kan fullgöras under ordnade former och med stöd från omvärlden är av största vikt.

Sverige måste omedelbart uttrycka stöd för det demokratiska presidentvalet i Taiwan, samt markera sitt avståndstagande från våldet.

Vad avser utrikesministern att göra för att uttrycka Sveriges stöd för det demokratiska presidentvalet i Taiwan och avståndstagande från våldet, mot bakgrund av den mycket allvarliga situation som uppstått i dag?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:967 besvarad av

den 1 april

Svar på frågorna 2003/04:966 om folkomröstning i Taiwan och 967 om stöd till demokratin i Taiwan

Utrikesminister Laila Freivalds

Sten Tolgfors har frågat mig dels vad jag avser att göra för att markera att varje diskussion om återförening mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan ska och måste ske på demokratins grund och med respekt för mänskliga fri- och rättigheter, dels vad jag avser att göra för att uttrycka Sveriges stöd för det demokratiska presidentvalet i Taiwan och avståndstagande från våldet.

Regeringen har vid upprepade tillfällen framhållit att frågan om Taiwans framtida status måste lösas på fredlig väg och på ett sätt som tar hänsyn till att Taiwan är en demokrati. En konstruktiv dialog mellan parterna är en förutsättning för en sådan lösning. Vi har därför i våra samtal med Kina och Taiwan uppmuntrat till alla former av kontakter parterna emellan och bestämt tagit avstånd från varje form av militära hot för att lösa denna fråga.

Vi kan konstatera att ännu ett val kunnat genomföras i Taiwan i enlighet med demokratiska principer. Det är glädjande att notera ett så högt valdeltagande. En grundsten i svensk utrikespolitik är att överallt stödja utveckling mot demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna och regeringen har konsekvent uttryckt sitt stöd för den demokratiska utveckling som skett i Taiwan.

I ett uttalande den 19 mars markerade jag mitt avståndstagande från attentatet mot president Chen Shui-bian och vicepresident Anette Lu och betonade att politiska meningsskiljaktigheter aldrig kan legitimera politiskt våld, utan måste fördömas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.