Stöd till demokratiaktivister

Skriftlig fråga 2016/17:1128 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-28
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Under de senaste veckorna har massprotester genomförts inte bara i Minsk utan också på andra håll i Belarus. Nu måste den svenska regeringen agera för att visa sitt stöd. Stödet till demokratiaktivister bör öka radikalt, både politiskt och ekonomiskt. Aktivisterna ska känna att de har stark support från Sverige och EU i sin strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter. Regeringen kan agera akut både inom ramen för EU och nationellt. Våldsvågen under de senaste veckorna, där över 200 oppositionsledare, demokratiaktivister och journalister har fängslats, visar på allvaret.

Uppemot fyra miljoner kronor svenskt bistånd har gått till projekt som drivs av det belarusiska skattedepartementet. Denna institution har medverkat till övergrepp på mänskliga rättigheter. Nyligen införde regimen en så kallad ”parasitskatt” som står i strid med landets grundlag och dessutom bryter mot internationell rätt. Den går ut på att straffbeskatta dem som inte arbetar heltid. Detta är en absurd policy i ett land med mycket stor arbetslöshet. Svenskt bistånd borde aldrig gå direkt till diktaturer, utan i stället via demokratiska organisationer och opposition.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Är statsrådet beredd att frysa det svenska bilaterala biståndet till Belarus?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1128 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1128 av Birgitta Ohlsson (L) Stöd till demokratiaktivister

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag, mot bakgrund av den senaste tidens händelser i landet, är beredd att frysa det svenska bilaterala biståndet till Vitryssland.

Inledningsvis måste jag klargöra att jag i mitt svar utgår ifrån antagandet att vad Birgitta Ohlsson egentligen vill ha svar på är huruvida jag är beredd att frysa den del av det bilaterala biståndet som inkluderar samarbete med vitryska statliga institutioner. Den allra största delen av Sveriges bilaterala bistånd till Vitryssland går nämligen till demokratiaktivister, människorättsförsvarare och civilsamhällesorganisationer, det vill säga precis den typ av stöd som Birgitta Ohlsson betonar vikten av.

Regeringen följer noga utvecklingen i Vitryssland och ser fortsatt med oro på situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Den senaste tidens gripanden och frihetsberövanden är oacceptabla och signalerar steg i fel riktning och inskränkningar i yttrande- och demonstrationsfriheten. Sverige har i olika sammanhang, inklusive publikt och inom EU, tydligt uttryckt detta.

Med anledning av situationen i Vitryssland vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter är det svenska reformsamarbetet inriktat på att stödja vitryska förändringsaktörer, stärka det civila samhället och privata företagare. Samarbetet styrs av en regional strategi för Sveriges reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014-2020, som anger att stödet ska bidra till resultat inom tre områden: Demokrati, MR och rättsstatlighet; marknadsekonomisk utveckling samt miljö och klimat.

Sidas verksamhet i Vitryssland har omskrivits i media de senaste veckorna. När det gäller det specifika projekt som inkluderar samverkan med det vitryska skatteministeriet vill jag betona att Sida samarbetar med UNDP. Inga pengar har överförts och inget avtal mellan Sida och vitrysk part har ingåtts. FN har i sin tur avtal med det vitryska skattedepartementet för att säkerställa deltagande, engagemang och att överenskomna åtaganden uppfylls.

Generellt kan jag dock konstatera att för att ha möjlighet att påverka situationen i Vitryssland krävs att vi kan ha dialog och viss samverkan med statliga institutioner. Exempelvis studentutbyten, som vi ser som ett viktigt verktyg för att främja demokratisering på längre sikt, kräver samverkan med statliga institutioner. Detsamma gäller till exempel reformer av regelverk för registrering av civilsamhällesorganisationer. Ekonomiska reformer för att underlätta för privata företagare att verka och även att kunna sälja sina varor i EU är ett annat område där vi ser en möjlighet att påverka genom dialog och kunskapsöverföring.

Det handlar om ett långsiktigt, uthålligt engagemang och att verka för små steg i rätt riktning som tillsammans kan bidra till ett öppnare och mer pluralistiskt vitryskt samhälle. Detta arbete har också starkt stöd bland de icke-statliga organisationer vi samarbetar med i Vitryssland. Av dessa orsaker vore det kontraproduktivt att frysa det svenska biståndet till Vitryssland.

Stockholm den 5 april 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.