Till innehåll på sidan

Stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Vietnam

Skriftlig fråga 2006/07:1508 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-31
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-20
Svar anmält
2007-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 juli

Fråga

2006/07:1508 Stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Vietnam

av Birgitta Ohlsson (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Trots en positiv ekonomisk utveckling fortsätter den vietnamesiska regimen att föra en repressiv politik mot oppositionella och människorättsaktivister. Under våren dömdes den romersk-katolske prästen Nguyen Van Ly till åtta års fängelse för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Ly har tidigare suttit fängslad som samvetsfånge i ett decennium och utsatts för omfattande hatkampanjer i statskontrollerade medier efter sin medverkan i en utfrågning om situationen för mänskliga rättigheter i Vietnam i den amerikanska kongressen. Ly är bara en av drygt 15 personer som dömts till långa fängelsestraff sedan mars i år. I november 2006 spärrade regimen även in Bui Thi Kim Thanh på ett mentalsjukhus efter att hon hjälpt bönder som utsatts för konfiskering av land. Den 19 juli slog polisen i Saigon med våld ned protester från bönder som fredligt demonstrerat för landrättigheter.

Europaparlamentet fördömde i en resolution den 12 juli förtrycket i Vietnam, och människorättssituationen uppmärksammas också i en FN-rapport till generalförsamlingen från den 8 mars. Sverige måste tydligt och kraftfullt stå bakom de personer som fängslas och får se sina mänskliga rättigheter kränkta i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen måste alltid vara en nagel i ögat på dem som vill förtrycka sin befolkning för att kunna bevara egna privilegier i korrumperade regimer.

Under 2006 gav Sida 315 miljoner kronor i bistånd till Vietnam. Min fråga till biståndsminister Gunilla Carlsson är följande:

Vilka konkreta åtgärder har statsrådet vidtagit för att inom ramen för det svenska biståndet stödja oppositionella och demokratiaktivister samtidigt som man tillser att inga svenska biståndspengar hamnar i fickorna på företrädare för den regim som på ett så brutalt sätt förtrycker sitt eget folk?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1508 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 20 augusti

Svar på fråga

2006/07:1508 Stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Vietnam

Statsrådet Gunilla Carlsson

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att genom utvecklingssamarbete stödja oppositionella och demokratiaktivister i Vietnam med anledning av senaste tidens allvarliga förbrytelser från regimen och vad som görs för att hindra att svenska biståndsmedel hamnar i korrupta fickor.

Politiken för global utveckling utgår från ett rättighetsperspektiv vilket innebär att människors rättigheter utgör grunden för de åtgärder som vidtas inom utvecklingssamarbetet. Sveriges stöd till insatser för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Vietnam inkluderar bland annat rättsutvecklingssamarbete, ämnat att bidra till att landet utvecklas till en rättstat. Exempel på dessa insatser är stöd till att utbilda advokater och att bilda ett från staten oberoende nationellt advokatsamfund, stöd i rättsfrågor som rör unga lagöverträdare samt stöd till mobila rättshjälpsteam för gratis rådgivning runt om i landet. Sverige har en ledande och samordnande roll bland biståndsgivarna när det gäller att utveckla strukturer och strategier i Vietnam för att bekämpa den utbredda korruptionen.

Vidare ges stöd inom mediesektorn. I stödet till journalistutbildning lyfts bland annat frågor om yttrande- och tryckfrihet fram liksom undersökande journalistik.

Som Birgitta Ohlsson konstaterar görs för få framsteg rörande demokrati och förverkligandet av de mänskliga rättigheterna i Vietnam.

Det finns dock flera exempel på att svenska biståndsinsatser kunnat bidra till en positiv utveckling. För att förankra och fördjupa dessa har Sverige även inlett en bilateral dialog med Vietnam kring MR-indikatorer inom hälsosektorn, decentralisering och rättsfrågor.

Sverige ska fortsätta att utifrån ett rättighetsperspektiv ställa tydliga krav på reformer i syfte att främja en ökad respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer i Vietnam. På så sätt kan Sveriges bistånd också fungera som ett stöd för regimkritiker och människorättsförespråkare.

Som utrikesminister Carl Bildt nämner i frågesvar 2006/07:1507 är regeringen aktiv även på andra sätt för att stödja demokrati- och människorättsaktivister i Vietnam, främst genom EU men även bilateralt. En viktig del av detta arbete sker inom ramen för den MR-dialog som förs mellan EU och Vietnam. En lokal handlingsplan för stödet till människorättsförsvarare har också upprättats, i linje med EU:s riktlinjer på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.