Stöd till brottsofferjourerna - Luleåmodellen

Skriftlig fråga 2015/16:23 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-09-22
Överlämnad
2015-09-23
Anmäld
2015-09-24
Sista svarsdatum
2015-09-30
Svarsdatum
2015-10-07
Besvarad
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen besökte jag Luleå kommun och den lokala brottsofferjouren. De har en mycket fin verksamhet som i grunden bygger på ideella krafter. Men genom att också kommunen och det lokala näringslivet stöttar har man en verksamhet med anställd personal som kan ge råd och stöd till brottsoffer. Det kan vara vittnesstöd men också vägledning, hjälp med kontakt med advokat eller myndigheter, att följa med till domstolen etcetera. Listan kan göras lång.

Villkoren för brottsofferjourerna är väldigt olika i landet, och avdelningen i Luleå verkar vara unik i sitt att arbeta. Till skillnad från många andra jourer stöttar de både män och kvinnor, oavsett brottskategori enligt brottsbalken. Denna samverkan och denna omfattande stödverksamhet, som vi kan kalla Luleåmodellen, borde spridas och möjliggöras på fler ställen.

Mot bakgrund av erfarenheten från Luleå blir min fråga till justitieminister Morgan Johansson (S):

 

Kommer ministern och regeringen att förändra ersättningsmodellen till landets jourverksamhet så att verksamheter som brottsofferjouren i Luleå, som jobbar med både män och kvinnor, kan få bättre villkor ekonomiskt och verksamhetsmässigt?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:23 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/07093/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:23 av Roger Haddad (FP) Stöd till brottsofferjourerna - Luleåmodellen

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen kommer att förändra ersättningsmodellen till landets jourverksamheter så att verksamheter som brottsofferjouren i Luleå, som jobbar med både män och kvinnor, kan få bättre villkor ekonomiskt och verksamhetsmässigt.

Det arbete som det civila samhällets organisationer utför med att stödja dem som har drabbats av brott är ett mycket viktigt och angeläget komplement till myndigheters och kommuners åtgärder. Det gäller inte minst det arbete som brottsofferjourerna utför. Regeringen möjliggör därför att frivilligorganisationer ska kunna söka stöd för sin verksamhet, bl.a. genom förordningen (2011:1062) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området m.m. Vidare fördelar Brottsoffermyndigheten genom brottsofferfonden ekonomiskt stöd till olika former av brottsofferinriktad verksamhet och forskning. Höjningen av avgifterna till brottsofferfonden i februari i år kommer också att skapa förutsättningar för ytterligare förstärkningar av stödet till brottsdrabbade och vittnen.

Den vittnesstödsverksamhet som brottsofferjourerna bedriver når årligen ett stort antal brottsutsatta och vittnen. Den fyller en viktig funktion genom att bidra till ökad trygghet och förståelse för rättsprocessen och därmed till ökad rättssäkerhet. I syfte att utveckla verksamheten ytterligare har Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket i uppdrag att överväga alternativ för att säkerställa en långsiktigt hållbar vittnesstödsverksamhet i hela landet. Uppdraget ska redovisas den 30 november.

Av socialtjänstlagen (2001:453) följer att det är varje kommun som har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp de behöver. I lagen påtalas uttryckligen socialnämndens ansvar för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp. Ett uttryck för det är att den huvudsakliga finansieringen av de lokala brottsofferjourerna är kommunal.

Stockholm den 7 oktober 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.