Till innehåll på sidan

Stöd till barn och unga som utsätts för sexuellt våld och trakasserier

Skriftlig fråga 2017/18:196 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-31
Överlämnad
2017-11-01
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sedan 2015 har 261 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts, varav 97 bara i år. Det rör sig om barn som trakasserar barn, som hotar med våldtäkt. Jag tror dessutom att det här dessvärre är en ganska liten del av alla de sexuella trakasserier som sker i skolan eftersom flickor dagligen vittnar om normaliseringen av de sexuella övergrepp, de hot och de trakasserier de tvingas utstå varje dag. Bakom brottsstatistiken och siffrorna handlar det om avskyvärda övergrepp som berövar offren deras frihet, integritet och trygghet. Många gånger är traumat något man tvingas bära med sig hela livet.

Skolan är den offentliga miljö i vilken de flesta fysiska sexuella ofredandena äger rum och sker då främst mellan elever. Det framgår av polisens rapport Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder. Att bli utsatt för kränkande ord, att bli tafsad på, att få sin kropp kommenterad, att få sexuella bilder skickade till sig – det är vardag för elever i Sveriges skolor. Också grova fysiska övergrepp som våldtäkt förekommer i våra skolor. Det finns anmälningar där barn gått i första klass och utsatts. Detta måste få ett slut.

Vi har nolltolerans samt handlingsplaner som samlar damm på hyllorna i alla led, men hur mycket hjälper ord när det rör sig om flickor som dagligen får genomlida en vardag med hot, våld och trakasserier? Medan vi pratar om detta så har övergreppen redan skett. Någons liv är redan förstört. Det går inte reparera. Varför skedde detta övergrepp från första början? Detta är ett stort misslyckande på många olika håll. Här måste politiken kliva in och ta krafttag från flera olika områden. Det handlar om värderingar och att stå upp för det som är rätt, stå på offrens sida. Här har politiken en stor chans att prioritera. Gör man inte det sviker man inte bara alla de barn, tjejer och kvinnor som bor i vårt land, man säger också att de inte är prioriterade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet att göra för att barn och unga som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp ska tas på allvar och få det stöd som behövs efter övergrepp begåtts?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:196 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/06130/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:196 av Jenny Petersson (M) Stöd till barn och unga som utsätts för sexuellt våld och trakasserier

Jenny Petersson har frågat mig vad jag avser att göra för att barn och unga som utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp ska tas på allvar och få det stöd som behövs efter övergrepp begåtts.

Arbetet för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är prioriterat av regeringen. För ett år sedan antogs en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10). I strategin betonas särskilt behovet av ett stärkt förebyggande arbete samt starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn. Som en del i genomförandet av strategin avsätter regeringen 600 miljoner kronor till ett åtgärdsprogram med nya insatser under perioden 2017–2020, utöver de drygt 300 miljoner kronor som fördeals i utvecklingsmedel till kommuner och landsting. Därtill har regeringen i budgetpropositionen för 2018 föreslagit riksdagen att ytterligare 200 miljoner kronor ska avsättas under perioden 2018–2020 för att ytterligare stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. En av utgångspunkterna för strategin och åtgärdsprogrammet är att det behöver riktas mer uppmärksamhet mot flickors och unga kvinnors utsatthet för våld, bland annat vad gäller utsatthet för sexuella trakasserier och sexuellt påträngande beteende i skolan.

Den senaste tidens starka och omskakande vittnesmål om kvinnors och flickors erfarenheter visar vikten av att involvera män och pojkar i arbetet att förebygga våld och övergrepp. Regeringen stödjer utvecklingen av våldsförbyggande program, som är riktade främst till unga män, och som syftar till att förändra stereotypa könsnormer vilka kopplar samman maskulinitet och våld. Detta sker bl.a. genom uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att främja användningen av effektiva våldsförebyggande program samt till Statens skolverk att utvärdera programmet Mentors in Violence Prevention. Åtgärdsprogrammet omfattar även insatser såsom stärkt skydd av och stöd till barn som bevittnat eller utsatts för våld, uppdrag till Statens skolinspektion att granska skolans sex- och samlevnadsundervisning, stärkt kompetens kring hedersrelaterat våld och förtryck och förebyggande av hot och kränkningar på nätet. Regeringen har även utökat och breddat informationsinsatser för nyanlända och asylsökande barn och unga om jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Därtill har Stiftelsen Allmänna Barnhuset med medel från regeringen tagit fram en handledning om sexuella övergrepp till skolans personal. Den jämställdhetsmyndighet som regeringen inrättar från och med januari 2018 kommer att ytterligare främja utvecklingen av förebyggande insatser. Det har även tagits många initiativ inom såväl rättsväsendet som inom andra politikområden för att förbättra stödet till den som drabbats av brott. Organisationer som kvinnojourer och Brottsofferjouren har fått kraftigt stärkta resurser.

Regeringen kommer innan årets slut föreslå en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Den nya lagstiftningen kommer vara väldigt tydlig med vad som är ett brott och inte och det är viktigt att kunskapen om detta når ut. Av den anledningen har resurser avsatts i BP18 till Brottsoffermyndigheten för att ta fram informations- och utbildningsinsatser på sexualbrottsområdet.

Jenny Petersson har ställt en likartad fråga till Utbildningsminstern som kommer att ge ytterligare svar om insatser inom skolan.

Stockholm den 8 november 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.