Stöd till avhoppare i Afghanistan

Skriftlig fråga 2010/11:226 av Pethrus, Désirée (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-01-17
Anmäld
2011-01-18
Besvarad
2011-01-25
Svar anmält
2011-01-26
Besvarad
2011-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 januari

Fråga

2010/11:226 Stöd till avhoppare i Afghanistan

av Désirée Pethrus (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Afghanistan lider i dag av många olika problem. Det är talibaner som krigar men också kriminella ligor som härjar med drog- och människohandel på agendan. Fattigdomen i Afghanistan är enorm och det behövs lång tid framöver stora insatser på det humanitära området. Fattigdomen gör att de grupper som i dag destabiliserar läget i landet har en stor rekryteringsbas. Dessa i sin tur gör att våldet ökar.

En positiv åtgärd som det nu rapporteras om är att det nu finns ett särskilt program som den afghanska regeringen står bakom i syfte att minska antalet motståndsmän. Programmet går ut på att motståndsmän som ger upp och överlämnar sig till det afghanska reintegrationsprogrammet ARP får ett särskilt stöd. För närvarande ger ISAF och andra internationella aktörer stöd till de afghanska säkerhetsstyrkorna att hantera processen. Tanken på sikt är att de afghanska myndigheterna själva ska kunna hantera processen.

Sverige har genom ISAF bidragit med ekonomiskt stöd till programmet som startades i fjol. Programmet är förstås mycket välkommet men det har också väckt frågor av ekonomisk och säkerhetspolitisk art. Hur kan vi se till att avhopparens familj har ekonomiska förutsättningar att överleva under den tid som familjeförsörjaren är borta och utbildar sig? Hur kan säkerheten både för avhopparen och hans familj säkerställas? Här finns i dag inga tydliga svar vilket gör att vissa afghaner säkert drar sig för att överlämna sig till programmet.

Med anledning av ovan anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att lösa dessa problem i reintegrationsprogrammet i Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:226 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 25 januari

Svar på fråga

2010/11:226 Stöd till avhoppare i Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt

Désirée Pethrus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa problem i reintegrationsprogrammet i Afghanistan.

Som Désirée Pethrus skriver har ett särskilt program, Afghanistan Peace and Reintegration Programme (APRP), tagits fram som ett ramverk för försonings- och återintegreringsarbetet av före detta talibaner och andra väpnade regeringsfientliga grupper. Försoning och återintegrering är en av huvudprioriteringarna efter den så kallade Kabulkonferensen som hölls i juli förra året.

Sverige följer aktivt utvecklingen och deltar i samordningsdiskussioner om genomförande av programmet. Detta både genom vår militära och civila närvaro i norra Afghanistan, där Sverige har ett särskilt säkerhetsansvar, och på central nivå genom Sveriges ambassad i Kabul. På detta sätt verkar vi för att reintegrationsprogrammet ska genomföras på ett sätt som bidrar till fred och försoning i Afghanistan.

APRP leds av den afghanska regeringen och finansieras av det internationella samfundet. Arbetet med att genomföra programmet är fortfarande i sin linda. Det finns talibaner och andra medlemmar av väpnade regeringsfientliga grupper som intresserat sig för programmet, men genomförandet har hittills skett i mycket begränsad omfattning.

Genomförandet av programmet kan även komma att påverka säkerheten och försörjningen för deras familjemedlemmar under pågående process. Det handlar om att göra individuella bedömningar, vilket kan ta tid, och se till att resurser från programmet eller från andra källor används effektivt och kommer behövande till del. I vissa fall kan därför även närstående till avhoppare komma att inkluderas. Säkerhetssituationen är fortsatt mycket allvarlig i Afghanistan, vilket försvårar programmets genomförande.

Slutligen vill jag understryka vikten av att fortsatt bidra till ökad säkerhet samt att se till att det samlade utvecklingsbiståndet och det humanitära biståndet ger nödvändiga resultat på marken för att bekämpa fattigdom och mänskligt lidande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.