Stöd till att starta eget

Skriftlig fråga 2013/14:247 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Besvarad
2013-12-20
Besvarad
2014-01-01
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:247 Stöd till att starta eget

av Gunnar Sandberg (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Som bekant är arbetslösheten mycket hög i landet, och det kommer att behövas en mängd olika åtgärder för att fler ska komma i arbete. En sådan åtgärd är stöd till att starta ett eget företag.

Enligt uppgift kommer stödet till att starta eget att minska avsevärt. Hur medlen används styrs av myndigheten själv, som fördelar anslagen till olika åtgärder. Detta kan få kännbara konsekvenser på ett mindre kontor, där möjligheterna att omfördela resurserna är obefintliga på grund av redan små anslag.

Möjligheten att starta eget är en viktig åtgärd inte minst inom Jämtlands län, där en stor del av länets näringsliv består av små företag och möjligheterna att skaffa arbete till stor del är beroende av att man startar ett företag inom turism, mathantverk och liknande branscher.

Avser arbetsmarknadsministern att vidta några åtgärder för att stödet till de arbetslösa som vill starta eget inte ska minska?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:247 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 20 december

Svar på fråga

2013/14:247 Stöd till att starta eget

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stödet till de arbetslösa som vill starta eget inte minskar.

Regeringens prioritering är att de arbetsmarknadspolitiska insatserna ska riktas till dem med störst behov. För 2014 har regeringen därför avsatt stora resurser för att bryta och förhindra långtidsarbetslöshet. Satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken innebär bland annat nya och bredare vägar in i arbetslivet för unga genom stöd till yrkesintroduktionsanställningar. Därutöver satsas drygt 2 miljarder kronor 2014–2017 för att bryta långtidsarbetslöshet, framförallt för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins sysselsättningsfas.

Programmet stöd till start av näringsverksamhet kan arbetslösa ta del av inom jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar, men även tidigt i en arbetslöshetsperiod om individen bedöms riskera att bli långtidsarbetslös. Det är Arbetsförmedlingens uppdrag att prioritera mellan olika insatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.