stöd för polisanmälan av skolvåld

Skriftlig fråga 2000/01:1073 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-19
Besvarad
2001-04-20
Anmäld
2001-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga 2000/01:1073

av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om stöd för polisanmälan av skolvåld

Jag har i flera frågor till skolministern påpekat vikten av att mobbning inte ska accepteras och våld polisanmälas i alla skolor. Fler och fler ger uttryck för behovet av ökad tydlighet. Häromdagen gjorde åklagarmyndigheten i norra Sverige klart att all mobbning som förekommer i skolorna ska polisanmälas. "Många skolor sopar problemen under mattan. Men ett brott är ett brott oavsett om det begås i skolan eller på allmän plats, säger Peter Hertting, överåklagare i Umeå."

Att mobbning inte betraktas som lika allvarligt på alla skolor är ett svek mot de elever som utsätts för det. Det är viktigt att visa skolorna att de har ett ansvar i den här frågan. Det är alldeles för lätt för skolor i dag att låtsas som om problemen inte finns. Det är en politisk uppgift att lägga fast de principer och regler som gäller för skolans agerande. Sker inte detta med tillräcklig tydlighet så sviker politiken inte bara barnen, utan också skolans medarbetare som ensamma lämnas att göra svåra principiella avgöranden, för vilka de riskerar kritik. Politiken och skolministern måste bättre stödja lärare och rektorer som i sin dagliga gärning söker förebygga och hindra mobbning och skolvåld. Ett sätt att göra det är att ge skolan tydliga riktlinjer och verktyg för att agera. Våldsbrott i skolan ska polisanmälas.

Min fråga till skolministern är:

Är statsrådet nu beredd att vidta någon åtgärd för att tillse att våldsbrott i skolan polisanmäls?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1073 besvarad av

den 20 april

Svar på frågorna 2000/01:1043 om våldsbrott i skolan och 1073 om stöd för polisanmälan av skolvåld

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Sten Tolgfors har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa enhetlighet i skolans hantering av våldsbrott begångna i skolan samt om jag är beredd att vidta någon åtgärd för att tillse att våldsbrott i skolan polisanmäls.

Det framgår att det främst är polisanmälan av mobbning som Sten Tolgfors avser i sina frågor. En grundläggande bestämmelse i skollagen är att den som verkar inom skolan aktivt ska motverka alla former av kränkande behandling. Som jag redan tidigare sagt i ett frågesvar finns det inte någon generell skyldighet att polisanmäla brott som begås i skolan. Däremot finns en skyldighet för skolan att enligt 71 § socialtjänstlagen genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till en underårigs skydd. Likaså finns enligt 2 § arbetsmiljöförordningen en skyldighet för arbetsgivaren att utan dröjsmål underrätta yrkesinspektionen om olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbete föranlett dödsfall eller svårare personskada.

Jag vidhåller mitt tidigare svar att man alltid måste göra en bedömning i det enskilda fallet och gärna rådgöra med socialtjänsten, yrkesinspektionen eller närpolisen innan skolan slutligt avgör hur man ska hantera en mobbningssituation. Allvarliga fall av mobbning bör givetvis som regel polisanmälas. Effekten av en polisanmälan kan ibland vara verkningsfull men det måste i första hand vara skolan eller föräldrarna som avgör om mobbningen är av den art att den bör polisanmälas. Barn under 15 år är inte straffmyndiga och om åklagaren efter polisens förundersökning kommer fram till att barnet begått ett brott överlämnas ärendet till socialtjänsten.

Samma regler bör gälla för skolan som för övriga samhället. En skyldighet för skolan att alltid polisanmäla all mobbning är inte rimlig och skulle inte heller lösa problemet. En satsning på att förebygga all kränkande behandling och att utarbeta effektiva metoder för att hantera den mobbning som uppstår är en mycket mer verkningsfull insats både på kort och lång sikt. Ytterligare insatser bereds för närvarande inom departementet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.