Till innehåll på sidan

Stöd för Burmaresolution i FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2005/06:172 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-19
Anmäld
2005-10-19
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga 2005/06:172 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Stöd för Burmaresolution i FN:s säkerhetsråd

Situationen i Burma har den senaste tiden blivit allt sämre. Flera rapporter visar att brott sker mot de mänskliga rättigheterna, barnsoldater, barnarbete, kvinnor som utnyttjas och en alltmer brutal militärdiktatur som inte tar hänsyn till de humanitära frågorna. Den demokratiska processen har avstannat och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi sitter fortfarande i husarrest. Detta bekräftades nyligen i en rapport, Threat to the Peace @ A Call for the UN Security Council to Act on Burma. Rapporten är författad av den före detta presidenten i Tjeckien, Vaclav Havel, och Nobelpristagaren och biskopen i Sydafrika, Desmund Tutu. Burma är också ett land där hiv/aids-problematiken växer allt större och behovet av medicinsk hjälp är större än någonsin.

Avser utrikesministern att stödja den rapport som släpptes i september av Vaclav Havel och Desmund Tutu som påtalar behovet av en egen Burmaresolution i FN:s säkerhetsråd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:172 besvarad av

den 25 oktober

Svar på fråga 2005/06:172 om stöd för Burmaresolution i FN:s säkerhetsråd

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig huruvida jag avser att stödja den rapport som presenterades i september av Vaclav Havel och Desmond Tutu och som framför vikten av en behandling av Burma i FN:s säkerhetsråd.

Jag delar till fullo Birgitta Ohlssons syn på den mycket oroande situationen i Burma på i princip samtliga områden. Särskilt allvarlig är situationen vad gäller kränkningar av de mänskliga rättigheterna och någon förändring står ej att se. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi sitter fortfarande i husarrest och militärregimen visar inga tecken på att tillmötesgå kraven på en utveckling mot demokrati.

Desmond Tutus och Vaclav Havels nyligen presenterade rapport är en i mängden av rapporter som beskriver den beklämmande situationen i Burma och det lidande som det burmesiska folket utsätts för genom militärregimens inhumana politik gentemot sina egna medborgare.

Mot denna bakgrund är jag positiv till rapportens rekommendationer om att Burma förs upp på säkerhetsrådets dagordning under det rumänska ordförandeskapet. Då Sverige för närvarande inte är medlem av säkerhetsrådet kan vi inte själva föreslå att Burma förs upp på rådets agenda.

I stället har Sverige fört dialog med medlemmar i rådet om möjligheterna för Burma att föras upp på dagordningen. Stödet i rådet verkar i nuläget dock inte vara tillräckligt för att frågan ska föras upp på dagordningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.