Stockholms stads ytterområde

Skriftlig fråga 2000/01:1312 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-30
Anmäld
2001-06-06
Besvarad
2001-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga 2000/01:1312

av Margareta Cederfelt (m) till statsrådet Mona Sahlin om Stockholms stads ytterområde

Den 26 mars ansökte Stockholms stad till regeringen om att Stockholm stadshus AB och dess dotterbolag, Svenska Bostäder AB, Stockholmshem AB och Familjebostäder till regeringen skulle få utnyttja 500 miljoner kronor av bolagens vinstmedel. Avsikten var att pengarna skulle användas till upprustningar av offentliga platser i ytterstaden. Anledningen till att regeringen måste ge sitt godkännande beror på den lagändring som genomfördes den 1 juli 1999 innebärande att kommuner som använder vinstmedel från sina egna bostadsbolag får minskade generella statsbidrag i motsvarande grad.

Stockholms stad har utöver de investeringar som finns i ordinarie budget beslutat att i årets budget anslå ytterligare 150 miljoner kronor på upprustningar av nedslitna miljöer, i ytterstaden. Beloppet är detsamma som för år 2000. Därför är det mycket besynnerligt att regeringen avslår en satsning på ytterligare en ½ miljard som syftar till upprustning och förbättring av Stockholms ytterstad. För inte är det väl så att regeringens avslag på ansökan från Stockholms stad bottnar i Stockholmsfientlighet eller bristande respekt för de demokratiska valens utfall?

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det ska vara möjligt för Stockholms stad att förbättra miljön för de boende i Stockholms stads ytterområden?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1312 besvarad av

den 13 juni

Svar på fråga 2000/01:1312 om Stockholms stads ytterområde

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Margareta Cederfelt har frågat Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta för att det ska vara möjligt för Stockholms stad att förbättra miljön för de boende i Stockholms stads ytterområde. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Jag vill inledningsvis säga att jag ser positivt på att Stockholms kommun avser att rusta upp miljön i ytterstaden. Ett av de mest kraftfulla instrument som kommunen besitter för att förbättra situationen för de boende i dessa områden, och även för att se till att det produceras nya bostäder, är de tre kommunala bostadsföretagen. Jag förutsätter att kommunen även fortsättningsvis kommer att använda dessa bolag som ett strategiskt redskap i det långsiktiga arbetet med bostadsförsörjning och utveckling av bostadsområdena.

Regeringen ser därför allvarligt på den utveckling som innebär utförsäljning av bolagens fastigheter och dränering av deras tillgångar. Jag vill erinra om att riksdagen nyligen fattat beslut om att förlänga den s.k. stopplagen. Den syftar just till att motverka sådana utförsäljningar och hindra att de resurser som under åren tillförts de kommunala bostadsbolagen överförs till annan kommunal verksamhet.

När det gäller rent kommunala angelägenheter, såsom upprustningar av parker, skolgårdar och annat, får de, precis som i andra bostadsområden i Stockholm liksom i andra kommuner finansieras via den kommunala budgeten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.