stening av kvinnor i Iran

Skriftlig fråga 2000/01:1519 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-20
Besvarad
2001-08-31
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juli

Fråga 2000/01:1519

av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Anna Lindh om stening av kvinnor i Iran

I en fråga den 19 mars i år (2000/01:927) uppmärksammade jag utrikesministern på att Maryam Ayoobi, tvåbarnsmor och anklagad för otrohet, dömts till döden genom stening av den islamiska regimen i Iran. Trots att tusentals protestbrev skickats till regimen i Iran, verkställdes domen den 11 juli och Maryam stenades till döds efter ett år i fängelse. Enligt uppgift är antalet steningar till döds under Khatamis regim nu uppe i 17 stycken varav 11 kvinnor. Enbart i maj i år stenades, enligt samma källa, två kvinnor till döds. I juni dömde en domstol i Teheran en ung kvinna till 100 piskrapp och stening. I sitt svar till mig framför utrikesministern att det finns en inhemsk opinion i Iran mot detta straff. Kvinnorörelsen i Iran behöver dock stöd i en utländsk opinion för att få ett slut på detta barbariska och patriarkala dödande av kvinnor som bryter mot den islamska regimens uppfattning om hur kvinnor ska bete sig. Många gånger bedrivs den utländska opinionen av @ i detta fall @ iranska kvinnor som fått uppehållstillstånd utomlands på grund av sin kamp mot den islamska regimen. Det framstår klart att den inhemska och utländska opinionen och de påtryckningar som bl.a. Sverige utövar inte räcker för att den islamska regimen i Iran under ledning av Khatami ska avskaffa dödsstraffet och sluta stena kvinnor till döds för att de bryter mot regimens uppfattning om hur kvinnor ska bete sig.

På vilket sätt avser utrikesministern att intensifiera arbetet för att rädda livet på de kvinnor i Iran som i dag är fängslade i väntan på att stenas till döds?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1519 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 2000/01:1519 om stening av kvinnor i Iran

Utrikesminister Anna Lindh

Ulla Hoffmann har frågat mig på vilket sätt jag avser intensifiera arbetet för att rädda livet på de kvinnor i Iran som i dag är fängslade i väntan på att stenas till döds.

Det är totalt oacceptabelt att människor fortfarande stenas till döds i Iran.

Som jag nämnde för Ulla Hoffmann i mitt tidigare svar i samma fråga tar Sverige och EU regelbundet upp mänskliga rättigheter under våra samtal med iranska företrädare. I egenskap av ordförandeland i EU ansvarade Sverige för den av EU årligen initierade resolutionen om mänskliga rättigheter i FN:s kommission för mänskliga rättigheter den 18 april 2001. I resolutionen uppmanar FN Iran att upphöra med stening och andra grymma, inhumana och kränkande straff. Tillämpningen av straffpåföljder i Iran togs senast upp i bilaterala samtal mellan regeringen och iranska företrädare den 20 augusti 2001.

Både Irans president och utrikesminister har nyligen kritiserat de grymma straff som domstolarna utdömt under den senaste tiden. Det är min avsikt att vi bilateralt, och genom EU och FN ska fortsätta att ta upp den allvarliga situationen vad gäller respekt för mänskliga rättigheter med Irans företrädare. Dels måste vi entydigt göra klart för Irans företrädare hur vi ser på dessa straff. Dels måste vi offentligt påminna om att det internationella samfundet i sin helhet avvisar användandet av dylika grymma och inhumana straff.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.