stenåldersboplats i Landskrona

Skriftlig fråga 1997/98:52 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-13
Anmäld
1997-10-20
Besvarad
1997-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:52 av Marianne Samuelsson (mp) till kommunikationsministern om stenåldersboplats i Landskrona

Att tragedin vid Hallandsåsen till stor del beror på att man startat arbetet utan att till fullo veta vare sig de ekonomiska eller miljömässiga konsekvenserna är helt klart. Tyvärr har Banverket på samma sätt skridit till verket för tidigt även vid andra delsträckor.

Utanför Landskrona planerar Banverket dränera ett område som hyser en stenåldersboplats från 6000 f.Kr. Tack vare vattennivån är boplatsen mycket väl bevarad, även organiskt material har bevarats - vilket är mycket ovanligt från en så gammal. Dessa historiskt intressanta värden går förlorade om området dräneras. Området bör klassas som riksintresse och något vidare arbete i fråga om dränering inte göras innan dess en arkeologisk undersökning gjorts.

Med anledning av detta vill jag fråga kommunikationsministern:

Avser ministern vidtaga åtgärder så att Banverket avvaktar med dräneringsarbetet till dess en arkeologisk undersökning har gjorts?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:52 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:52 om stenåldersboplats i Landskrona
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Marianne Samuelsson har frågat mig om jag avser vidtaga åtgärder så att Banverket avvaktar med dräneringsarbete utanför Landskrona till dess en arkeologisk undersökning har gjorts.

Banverket har nyligen påbörjat utbyggnad av dubbelspår mellan Helsingborg och Kävlinge. I banans tänkta sträckning, på en plats cirka fyra kilometer öster om Landskrona, ligger Tågerupsnäset.

I samband med utredningsarbetet om arkeologiskt intressanta områden har Riksantikvarieämbetet på denna plats funnit en boplats från äldre stenåldern och anmält detta till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har därefter beslutat att en arkeologisk förundersökning skall genomföras på fyndplatsen. Uppdraget att utföra denna har getts till Riksantikvarieämbetet.

Riksantikvarieämbetet har påbörjat undersökningen. Vid utgrävningarna har en rad fynd av vetenskapligt intresse gjorts.

Förundersökningen beräknas kunna avslutas inom kort. Därefter kommer Riksantikvarieämbetet att lämna en rekommendation till länsstyrelsen om vilka åtgärder som bör vidtagas på platsen. Det är sedan länsstyrelsen som tar slutligt beslut i frågan.

Jag utgår ifrån att Banverket och andra ansvariga myndigheter agerar på ett sådant sätt att kulturhistoriska värden kan tas till vara i samband med infrastrukturutbyggnader.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.