Statsrådets uttalande om UNRWA

Skriftlig fråga 2021/22:533 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

I sitt svar på en skriftlig fråga (2020/21:399) skriver statsrådet att det är regeringens uppfattning att den bild som Björn Söder förmedlar av UNRWA inte är korrekt. UNRWA spelar tvärtom en viktig roll för att motverka extremism och antisemitism i en region präglad av en konflikt som nu pågått i över 70 år.

Trots åtskilliga bevis om motsatsen, vilka jag i samma skriftliga fråga dessutom hänvisar till, där det framgår hur UNRWA gång efter annan ertappas med att sprida antisemitism och våldsbejakande extremism och dess samröre med terrororganisationer, till exempel Hamas, hävdar alltså statsrådet i sitt svar att UNRWA spelar tvärtom en viktig roll för att motverka extremism och antisemitism.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

På vilka faktaunderlag bygger statsrådet sitt påstående om att UNRWA spelar en viktig roll för att motverka extremism och antisemitism, och kan statsrådet konkret påvisa att detta sker?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:533 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2021/ 18030 Utrikesdepartementet Statsrådet Ernkrans Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:533 av Björn Söder (SD)

Statsrådets uttalande om UNRWA

Björn Söder har frågat på vilken grund jag påstår att UNRWA spelar en viktig roll för att motverka extremism och antisemitism, och om jag konkret kan påvisa att detta sker.

Sveriges humanitära bistånd, med dess mål att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet, bidrar till att minska risken för extremism och våld.

UNRWA ger Palestinaflyktingar möjlighet att gå i skola och få grundläggande hälsovård, och skapar därmed bättre framtidsutsikter för barn och unga i en orolig och konfliktfylld region. Läromedel från värdländerna kompletteras med utbildning om mänskliga rättigheter, tolerans och icke-diskriminering – principer som är centrala för all UNRWA:s verksamhet. Organisationen har skärpt sina metoder för att säkerställa att dessa principer efterlevs av de anställda, och för att vidta åtgärder om nolltoleransen för uppvigling till hat och våld inte respekteras.

MOPAN (The Multilateral Organisation Performance Assessment Network), ett antal givarländers nätverk för utvärdering av multilaterala organisationers arbete, fann i juni 2019 att UNRWA är en kompetent organisation som väl lever upp till sitt mandat i en resursträngd miljö och en svår kontext av återkommande konflikt.

I en rapport från januari i år konstaterar Världsbanken och FN:s flyktingorgan UNHCR att UNRWA-skolor håller en högre standard än allmänna skolor i berörda länder och att eleverna når bättre resultat i internationella mätningar. UNRWA:s lärare beskrivs som kompetenta och engagerade. Rapporten konstaterar också att god utbildning för flyktingar bidrar till sysselsättning och minskad fattigdom, men också till stabilitet, återuppbyggnad och fred.

Det är min uppfattning att detta också gäller palestinska flyktingbarn, som utan UNRWA skulle få en sämre utbildning, eller rentav ingen alls.

Stockholm den 15 december 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.