Till innehåll på sidan

Statsministerns uttalande om Stockholms stads socialtjänst

Skriftlig fråga 2021/22:1054 av Gulan Avci (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-09
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Magdalena Andersson (S)

 

I partiledardebatten i TV4 den 7 februari spred statsminister Magdalena Andersson osanna uppgifter om socialtjänsten i Stockholms kommun. Statsministern hävdade felaktigt att den grönblå majoriteten har dragit ned på socialtjänsten och menade att den borde satsa på förebyggande åtgärder i stället för att sänka skatterna. Fakta är att Stockholms kommun tvärtom har förstärkt anslagen till socialtjänsten (inklusive LSS) med 1 miljard kronor under mandatperioden. Fakta är också att Stockholm inte har sänkt skatten de senaste åren.

Inte heller vad gäller det förebyggande arbetet är statsministerns påståenden korrekta. Stockholm arbetar på många olika sätt, redan från småbarnsåren, med förebyggande insatser och har antagit en strategi för att minska risken för att barn och unga dras in i kriminalitet. Socialsekreterare har placerats på polisstationer för att förbättra samarbetet, och staden har sammanställt en sekretesshandbok för att underlätta informationsdelning. Social insatsgrupp kan beslutas från tolv år. Staden har inrättat en öronmärkt skyddsfond så att stadsdelar med utsatta områden ska kunna gripa in tidigt när barn riskerar att dras in i kriminalitet. Allvarssamtal genomförs inom 48 timmar efter att barnet/den unge begått sitt första brott. Satsningar görs på fältassistenternas arbete med uppsökande verksamhet. Listan kan göras lång.

En central förebyggande insats är givetvis att barnen ska gå ut skolan med godkända betyg. På Järvafältet har arbetet lett till att andelen barn som går ut grundskolan med godkända betyg ökat från 63 procent till 80 procent, vilket är i nivå med övriga Sverige. Skolsociala team arbetar förebyggande med elever med hög frånvaro. Staden har satsat på elevhälsan så att barn med psykisk ohälsa får det stöd de behöver. Bättre uppföljning av skolgång för omhändertagna barn, våldsförebyggande mentorprogram i skolorna med mera inte att förglömma.

Konstitutionsutskottet har i en rad sammanhang uttalat vikten av att statsråds uttalanden är korrekta. Det var statsministern själv som medverkade, och min fråga ställs därför till henne.

Min fråga till statsminister Magdalena Andersson är:

 

På vilken faktamässig grund baserar statsministern sitt uttalande och avser statsministern korrigera sitt uttalande om faktauppgifterna inte stämmer?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1054 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/00951 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1054 av Gulan Avci (L)
Statsministerns uttalande om Stockholms stads socialtjänst

Gulan Avci har frågat statsministern på vilken faktamässig grund statsministern baserar sitt uttalande om att Stockholms kommun har dragit ned på socialtjänsten och om hon avser korrigera sitt uttalande om faktauppgifterna inte stämmer.

Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Våldet som plågar Sverige hotar hela vår samhällsgemenskap. Det undergräver tilliten mellan människor och urholkar framtidstron. Mycket av våldet beror på en otillräcklig politik mot segregationen, vilket har skapat bostadsområden med trångboddhet, ungdomar som inte klarar skolan, kvinnor som aldrig har jobbat och föräldrar som trots många år i Sverige inte lärt sig svenska. Så ska det inte vara i vårt land. Vi ska ta tillbaka kontrollen över utvecklingen, steg för steg.

Stockholm är den kommun där det skjuts mest i Sverige och den politiska ledningen för kommunen har ett ansvar för utvecklingen. När behoven ökar måste också resurstilldelningen öka. År 2012 larmades t.ex. om att socialtjänsten i Järva inte hade resurser att arbeta med unga i riskzon. I Stockholms kommun sänkte man skatten 2019 och i vissa verksamheter har man under åren därefter fått göra neddragningar. Besparingar på stadsdelsnämnder har lett till ett minskat antal socialsekreterare i vissa verksamheter. I media har vi till exempel kunnat läsa om hur antalet fältassistenter och skolkuratorer har minskat, hur man skurit ner på elevhälsa, samt hur flera socialt viktiga mötesplatser hotats av nerdragningar och i vissa fall stängts.

Jag kan konstatera att satsningar på socialtjänstens förebyggande arbete är av största vikt. Utfall och resultat syns ofta först efter flera år.

Stockholm den 16 februari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.