Statsministerns syn på kärnkraften

Skriftlig fråga 2005/06:385 av Aurelius, Nils Fredrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-17
Anmäld
2005-11-17
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga 2005/06:385 av Nils Fredrik Aurelius (m) till statsminister Göran Persson (s)

Statsministerns syn på kärnkraften

Efter två nedlagda kärnreaktorer fortsätter nu regeringen sin attack mot kärnkraften. När statsministern uttalar sig om slutförvaringen av kärnavfall som osäker och kallar nuvarande förvaringslösningar för omoderna bidrar han till osäkerheten för den svenska kärnkraften.

De svenska företagen har traditionellt kunnat dra nytta av det internationellt sett låga elpriset. Detta har inneburit att arbeten, särskilt inom industrin, kunnat behållas i Sverige. I takt med stigande elpriser som följd av nedlagda kärnreaktorer och kraftigt höjda skatter hotas nu denna förutsättning.

När statsministern nu dömer ut den metod som den samlade expertisen kommit fram till är den bästa väcks en oro för kärnkraftens framtid i Sverige. Statsministern är också svaret skyldig, vilken är hans lösning?

Vilken lösning för slutförvaring av kärnavfall avser statsministern att politiskt verka för?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:385 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:385 om statsministerns syn på kärnkraften

Statsrådet Lena Sommestad

Nils Fredrik Aurelius har frågat vilken lösning för slutförvaring av kärnavfall som statsministern politiskt avser att verka för. Arbetet i regeringen är så fördelat att det ankommer på mig att svara på frågan.

Den svenska lagstiftningen är mycket klar när det gäller ansvaret för att finna en metod, och plats, för att slutligt omhänderta det använda kärnbränslet. Industrin har det fulla ansvaret att hitta en metod som uppfyller gällande lagstiftning. Vidare föreskrivs att industrin till regeringen vart tredje år ska redovisa ett forsknings‑, utvecklings- och demonstationsprogram, så kallade Fudprogram för hur arbetet med att ta fram en lösning fortskrider. I denna redovisning ska även ingå att redovisa alternativa lösningar till det huvudalternativ som industrin valt som metod för omhändertagandet av det använda kärnbränslet. Finansieringen av detta forsknings- och utvecklingsprogram sker genom Kärnavfallsfonden, dit kärnkraftsindustrin betalat in avgifter.

Genom åren har Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) hittills redovisat nio sådana Fudprogram varav det senaste för närvarande ligger på mitt bord. Jag har följt denna process med stort intresse men vill samtidigt klargöra att regeringen hittills inte har tagit slutlig ställning till någon metod för slutförvaring av använt kärnbränsle. Regeringen har dock gjort bedömningen att SKB bör använda den så kallade KBS 3-metoden som planeringsförutsättning för sitt Fudprogram. Ett slutligt ställningstagande från regeringen när det gäller val av slutförvaringsmetod kan dock inte ske förrän en ansökan inkommit till regeringen, vilket SKB har aviserat kommer att ske för inkapslingsanläggning under 2006 och för plats för slutförvaringen under 2008.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.