Statsministerns besök i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2016/17:187 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-21
Överlämnad
2016-10-24
Anmäld
2016-10-25
Sista svarsdatum
2016-11-02
Svarsdatum
2016-11-03
Besvarad
2016-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Statsminister Stefan Löfven har inför sitt besök i Saudiarabien den 22–23 oktober vidhållit att han inte vill kalla landet för en diktatur. I SVT säger han (den 20 oktober):

”Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det jag anser vara utmaningar för de frågorna.”

Statsministern tvekade däremot inte att i regeringsförklaringen 2015 tala om ”diktaturens Chile” med hänsyftning på Pinochets blodiga militärvälde. Naturligtvis gjorde statsministern helt rätt i att beteckna Pinochet som en diktator. Frågan om varför Saudiarabien inte kan betecknas som diktatur återstår däremot att besvara.

Det är vidare mycket viktigt att konstatera att mänskliga rättigheter är en förutsättning för demokrati; däremot är de inte en synonym för demokrati. Det finns starka samband mellan mänskliga rättigheter och demokrati, men som regeringen själv framhåller på sin hemsida www.manskligarattigheter.se är de två begreppen ”inte identiska och bör inte blandas samman”. Att statsministern som svar på frågan om avsaknaden av demokrati i Saudiarabien väljer att i stället tala om mänskliga rättigheter väcker därför nya frågor.

Jag vill därför fråga statsministern:

 

Anser statsministern att Saudiarabien är en diktatur? Avser statsministern att under sitt besök i Saudiarabien ta upp frågor som är kopplade till avsaknaden av yttrandefrihet, mötesfrihet, religionsfrihet, rösträtt och andra grundförutsättningar för ett demokratiskt styresskick?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:187 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:187 av Birgitta Ohlsson (L) Statsministerns besök i Saudiarabien

Birgitta Ohlsson har frågat statsministern om han anser att Saudiarabien är en diktatur och om han avser att under sitt besök i Saudiarabien ta upp frågor som är kopplade till avsaknaden av yttrandefrihet, mötesfrihet, religionsfrihet, rösträtt och andra grundförutsättningar för ett demokratiskt styresskick. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen är oroad över den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, inte minst användningen av döds- och kroppsstraff, diskriminering av kvinnor och begränsningar av bl. a. yttrande-, religions- och mötesfrihet. Att bekämpa diskriminering och förtryck på grund av bland annat kön är en central fråga i Sveriges utrikespolitik. Vi tar återkommande upp dessa frågor i vår bilaterala dialog med Saudiarabien, liksom i FN och genom EU. Statsministern tog också upp detta under sitt besök i Saudiarabien den 22-23 oktober.

Sverige deltar aktivt inom den universella granskningsmekanism som har inrättats av FN:s råd för mänskliga rättigheter, den så kallade Universal Periodic Review, UPR. Där granskas alla världens länder regelbundet.

Sverige ställer både frågor och framför rekommendationer till Saudiarabien, bland annat med bäring på kvinnor och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, dödsstraffet och civilsamhällets möjlighet att verka i landet.

Stockholm den 3 november 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.