statsbidragen till friskolor

Skriftlig fråga 2001/02:17 av Sjölund, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-21
Anmäld
2001-09-25
Besvarad
2001-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 september

Fråga 2001/02:17

av Anders Sjölund (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om statsbidragen till friskolor

Umeå kommun har ansökt om att få del av de statliga medel som specialdestineras till kommuner som vill öka sin bemanning inom skolan. Enligt Skolverket lär Umeå gå miste om dessa extra pengar då Skolverket anser att kommunen i sin prioritering valt att säga upp 92 lärare.

De friskolor i Umeå som har prioriterat tilldelade medel annorlunda, har inte gjort några personalneddragningar, och ser gärna att kvaliteten i skolorna kan öka än mer.

Då en kommuns skolväsende prioriterar sin budget på ett sätt och den fristående skolan i samma kommun på ett annat reses frågan om den fristående skolan själv kan komma i åtnjutande av de s.k. Wärnerssonpengarna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till skolministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta så att en fristående skola, i en kommun där personalminskningar skett, ändå ska kunna ta del av de statliga extrapengarna?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:17 besvarad av

den 25 september

Svar på fråga 2001/02:17 om statsbidragen till friskolor

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Anders Sjölund har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att en fristående skola i en kommun där personalminskningar skett ska kunna ta del av det riktade statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem.

Vad jag erfarit har Statens skolverk ännu inte fattat något beslut om Umeå kommuns ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem.

Enligt 9 kap. 6 § skollagen (1985:1100) ska hemkommunens bidrag för en elev i en fristående skola bestämmas med hänsyn till skolans åtagande och elevens behov efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till de egna grundskolorna. Bidraget till fristående skolor ska alltså varken vara lägre eller högre. Ur elevsynpunkt är det viktigt att ingen huvudman gynnas framför en annan.

Mot den angivna bakgrunden har jag inte för avsikt att vidta någon åtgärd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.