Statsbidrag till ungdomsorganisationer

Skriftlig fråga 2006/07:670 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-16
Anmäld
2007-02-16
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga

2006/07:670 Statsbidrag till ungdomsorganisationer

av Gunilla Tjernberg (kd)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Ungdomsstyrelsen fördelar statsbidrag till ungdomsorganisationer. För att kunna söka bidrag måste ungdomsorganisationerna leva upp till målsättningarna för statsbidraget. Dessa är att främja barns och ungdomars demokratiska fostran, främja jämställdhet mellan könen, främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper, ge barn och ungdomar en meningsfull fritid samt att engagera fler ungdomar i föreningslivet.

De ska också uppfylla ytterligare tre kriterier. Organisationen ska vara en öppen sammanslutning där medlemskapet är frivilligt, självständigt och demokratiskt uppbyggt med en verksamhet som inte strider mot demokratins idéer, och andelen ungdomsmedlemmar ska utgöra minst 60 procent av organisationens totala medlemsantal. (Ungdomsmedlemmar är mellan 7 och 25 år.)

Det är intressant att den viktigaste fördelningsnyckeln tycks vara antal medlemmar. Däremot finns ingen närmare utvecklad strategi för att säkerställa att resurserna används på mest effektiva sätt i förhållande till de satta målen.

Mot bakgrund av det ovan anföra vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att göra för att säkerställa resurseffektivitet i statsbidragen till Ungdomsstyrelsen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:670 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:670 Statsbidrag till ungdomsorganisationer

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Gunilla Tjernberg har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa resurseffektiviteten i statsbidragen till Ungdomsstyrelsen. Frågan ställs mot bakgrund av påståendet att det inte finns någon närmare utvecklad strategi för att säkerställa att resurserna används på mest effektivt sätt i förhållande till de satta målen för statsbidraget.

Ungdomsstyrelsen prövar ungdomsorganisationernas verksamhet utifrån målen för statsbidraget genom bland annat fördjupad prövning och särskilda påpekanden när beslut fattas. Den fördjupade prövningen innebär att enskilda organisationers verksamhet prövas utifrån målen och att prövningen utifrån målen som längst ska gälla i tre år. Förfarandet med särskilda påpekanden innebär att Ungdomsstyrelsen i det enskilda beslutet om statsbidrag gör en anmärkning om att myndigheten uppmärksammat brister i förhållande till målen. Den organisation som berörs avkrävs en redovisning av vad man avser att göra för att hantera uppmärksammade brister. Denna redovisning blir ett underlag vid bedömningen av kommande års ansökan.

I budgetpropositionen för 2007 anger regeringen att arbetet för att förbättra villkoren och förutsättningarna för folkrörelserna och det övriga föreningslivet kommer att utvecklas ytterligare. Ett helhetsgrepp kring villkor och förutsättningar tas inom den pågående folkrörelseutredningen. Den särskilda utredaren har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att utreda effekterna av villkorade statsbidrag inom folkrörelsepolitiken och att undersöka om det är möjligt att öka andelen villkorslösa statsbidrag, minska antalet villkor för statsbidragen eller revidera de villkor som ställs.

Mot bakgrund av Riksrevisionens rapport Statsbidrag till ungdomsorganisationer – hur kontrolleras de? (RiR 2005:16) och Riksrevisionens styrelses framställning angående statsbidrag till ungdomsorganisationer (2005/06:RRS15), överväger jag att föreslå att en särskild utredare ska få i uppdrag att titta närmare på vissa frågor som rör statsbidraget till ungdomsorganisationerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.