statsbidrag på förskolans område

Skriftlig fråga 2004/05:1716 av Thalén Finné, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-25
Anmäld
2005-05-25
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 2004/05:1716

av Ewa Thalén Finné (m) till statsrådet Lena Hallengren om statsbidrag på förskolans område

Riksrevisionen har i sin skrivelse RiR 2005:9 Statens bidrag för att anställa mer personal i skolor och fritidshem granskat de så kallade Wärnerssonpengarna. Deras slutsatser är skarpa och manar regeringen till eftertanke.

"Riksrevisionen rekommenderar att regeringen utreder och remissbehandlar åtminstone större satsningar före beslut. Innan ett bidrag införs bör det stå klart att bidraget inte strider mot annan lagstiftning eller överenskommelser mellan staten och kommunerna. Riksrevisionen anser även att riktade bidrag endast bör tillämpas som styrform i de fall det går att säkerställa att bidraget går till vad det är avsett för."

Ett nytt specialdestinerat statsbidrag med liknande konstruktion har nyligen införts på förskolans område, varför diskussionen inte bara handlar om att gråta över spilld mjölk utan också om att agera klokt framöver.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att samma misstag inte görs om med de specialdestinerade satsningarna på förskolans område?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1716 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1716 om statsbidrag på förskolans område

Statsrådet Lena Hallengren

Ewa Thalén Finné har, mot bakgrund av Riksrevisionens skrivelse RiR 2005:9 Statens bidrag för att anställa mer personal i skola och fritidshem, frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att samma misstag inte görs om med de specialdestinerade satsningarna på förskolans område.

Mer personal är en avgörande faktor för att förbättra förskolans kvalitet. Med mer personal kan barngruppernas storlek minska och mer tid ägnas åt barn i behov av särskilt stöd. För att möjliggöra detta har ett särskilt statsbidrag införts för att öka antalet anställda med 6 000 förskollärare, barnskötare och övrig personal i förskolan. Bidraget som riktas till kommunerna omfattar 1 miljard kronor i år och under 2006 och 2007 2 miljarder kronor per år. Därefter ska bidraget inordnas i det generella bidraget till kommunerna.

Förslaget om statsbidrag till personalförstärkningar i förskolan är en del av den förskoleproposition (prop. 2004/05:11) som behandlades i riksdagen hösten 2004. Förslaget är detaljerat och beskriver väl vilka regler som kommer att gälla för bidraget. Målet med bidraget, att öka personaltätheten och skapa förutsättningar för att minska barngruppernas storlek, är tydligt angivet. De krav som ställs på kommunerna för att få del av bidraget framgår också av regeringens förslag. I förslaget till utformning av bidraget har utgångspunkten varit att skapa ett bidrag som är enkelt att förstå och använda utan att avkall görs på att det ska öka förskolans kvalitet och vara möjligt att följa upp. Erfarenheter från tidigare riktade statsbidrag har också beaktats.

Regeringen har beslutat om en förordning för bidraget i enlighet med riksdagens beslut om i anledning av propositionen. Utifrån denna har Skolverket till uppgift att administrera och följa upp bidraget. Skolverket har publicerat riktlinjer för administration och uppföljning av bidraget och en första del av bidraget har betalats ut till landets kommuner. Skolverket kommer även att utfärda föreskrifter som förtydligar hur de kommer att följa upp bidraget. I sitt arbete är det naturligt att Skolverket beaktar Riksrevisionens synpunkter och rekommendationer.

Jag har tagit del av Riksrevisionens granskning. Sammantaget bedömer jag att förutsättningarna är mycket goda för att bidraget till förskolan ska få avsedd effekt och att det ska uppfattas som ändamålsenligt utformat. Resultatet av bidraget bestäms dock till slut av hur kommunerna väljer att utnyttja det. Det är kommunen som är huvudman för förskolan och som bäst kan bedöma hur bidraget ska användas för att ge bästa resultat utifrån de lokala förutsättningarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.