Statligt stöd till räddningstjänster

Skriftlig fråga 2022/23:461 av Adrian Magnusson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-15
Överlämnad
2023-03-16
Anmäld
2023-03-17
Svarsdatum
2023-03-22
Sista svarsdatum
2023-03-22
Besvarad
2023-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Det ekonomiska stålbad som många av landets kommuner just nu går igenom är välkänt. Äldreboenden, hemtjänster och förskolor genomgår nedskärningar och andra besparingar. Det slår givetvis hårt mot dessa verksamheter när statsbidragen inte uppgår till de belopp som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har bedömt som nödvändiga för att bibehålla välfärden på befintlig nivå.

Kommunerna organiserar också landets räddningstjänster, antingen i egen regi eller genom kommunalförbund. Ett sådant exempel är Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (Sörf), som sköter räddningstjänsten i Ystads, Sjöbos, Simrishamns och Tomelillas kommuner. Sörf står inför hot om nedlagda brandstationer, framför allt i Vollsjö och Lövestad, då kommunerna inte skjuter till de medel som krävs för att bibehålla verksamheten på nuvarande nivå. De sydostskånska kommunerna är inte förskonade från de tuffa ekonomiska utmaningar som Sveriges kommuner står inför. Räddningstjänstförbundet har tillfälligt avvärjt hotet om nedläggningar genom att avisera att förbundet ska ta av det egna kapitalet för att undvika ett underskott. En lösning som knappast är hållbar på lång sikt.

Högerregeringen har vid flera tillfällen uttryckt stort intresse för frågor gällande civil beredskap och uttryckt ambitioner om att stärka den civila beredskapen i landet. Nedläggningar av brandstationer får anses rimma illa med denna målsättning.

Min fråga till statsrådet Carl-Oskar Bohlin är därför:

 

Avser statsrådet och regeringen att dela ut ekonomiskt stöd för att tillgodose att landets räddningstjänster ska kunna upprätthålla sin nuvarande beredskapsnivå?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:461 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Fö2023/ 00647 Försvarsdepartementet Ministern för civilt försvar Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:461 av Adrian Magnusson (S)
Statligt stöd till räddningstjänster

Adrian Magnusson har frågat mig om jag och regeringen avser att dela ut ekonomiskt stöd för att tillgodose att landets räddningstjänster ska kunna upprätthålla sin nuvarande beredskapsnivå.

Det är av stor betydelse att Sverige har god beredskap och förmåga att genomföra effektiva räddningsinsatser vid bränder och andra olyckor. Det är kommunerna som enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ansvarar för olycksförebyggande verksamhet och räddningstjänst inom sina områden. Kommunerna ska planera och organisera sin räddningstjänst så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt.

I januari 2021 trädde en rad ändringar i lagen om skydd mot olyckor i kraft. Lagändringarna syftar i grunden till att kommunerna i samverkan ska kunna genomföra snabba och effektiva räddningsinsatser i hela landet. I syfte att uppnå sådan samverkan finns det sedan dess bland annat krav på att samtliga kommuner ska ha en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänsten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har även getts möjlighet att i vissa fall prioritera och fördela förstärkningsresurser vid räddningsinsatser. Från och med 2021 har kommunerna tillförts 45 miljoner kronor för den nya uppgiften att ha en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänsten.

Staten ska på olika sätt kunna stödja kommunerna vid omfattande räddningsinsatser. År 2019 tillfördes MSB 65 miljoner kronor och från och med 2020 15 miljoner kronor i detta syfte. MSB har därigenom fått ökade möjligheter att bistå kommunerna med förstärkningsresurser vid omfattande bränder och andra olyckor. Sådant stöd bidrar till att hålla nere kommunernas kostnader för beredskap för räddningstjänst samtidigt som det stärker deras förmåga.

Att det finns en god räddningstjänstförmåga i hela landet är av stor vikt. Regeringen följer noga utvecklingen inom området. Samtidigt är räddningstjänst en av kommunernas kärnuppgifter och det är angeläget att kommunerna vidtar de åtgärder som kan behövas för att säkerställa en effektiv beredskap för räddningstjänst.

Stockholm den 22 mars 2023

Carl-Oskar Bohlin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.