statliga företag och LOU

Skriftlig fråga 2000/01:1580 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-16
Besvarad
2001-08-31
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 2000/01:1580

av Inger Strömbom (kd) till finansminister Bosse Ringholm om statliga företag och LOU

Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har i januari i år återigen pekat på att en lång rad statliga bolag bryter mot svensk lag. Bolagen anser sig inte behöva följa lagen om offentlig upphandling (LOU), något som NOU bedömer vara fallet. Vid upphandlingar över tröskelvärdena bryter bolagen därför också mot EG:s upphandlingsdirektiv.

Bolagens agerande är till skada för den fria konkurrensen och till skada för många privata företag.

Bolagens agerande är dock ingen nyhet. Det är därför anmärkningsvärt att staten som ägare inte har vidtagit några åtgärder för att de egna bolagen ska följa svensk lag.

NOU har inga sanktionsmöjligheter. Ett sätt är att ge NOU utökade befogenheter. Det mest naturliga är dock att ägaren, staten, ger tydliga ägardirektiv om att gällande lag ska följas och att regeringen också ser över sanktionsmöjligheterna mot de bolag som inte följer lagen.

Jag vill därför fråga finansministern vilka åtgärder ministern kommer att vidta för att tillse att statliga bolag följer svensk lag.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1580 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2000/01:1580 om statliga företag och LOU

Finansminister Bosse Ringholm

Inger Strömbom har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att tillse att statliga bolag följer svensk lag.

En organisation ska själv göra bedömningen om den är att anses som en upphandlande enhet eller inte. Ett statligt bolag som är en upphandlande enhet ska självklart följa bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling (LOU).

Upphandlingskommittén föreslår i sitt delbetänkande (Effektivare offentlig upphandling för fortsatt välfärd, trygghet och tillväxt, SOU 1999:139) bl.a. att en ny sanktion benämnd marknadsskadeavgift ska införas i lagen om offentlig upphandling. Förslaget innebär att en upphandlande enhet ska kunna ådömas att till staten betala en särskild avgift vid vissa allvarligare överträdelser av LOU. Regeringen delar den bedömning som kommittén redovisat i sitt delbetänkande att det är viktigt att tillsynen över den offentliga upphandlingen är effektiv och ger upphandlande enheter och anbudsgivare vägledning om hur lagen ska tillämpas. Ett viktigt inslag i en effektiv tillsyn är naturligtvis att de sanktioner som finns har en tillräckligt avskräckande effekt för att regelverket ska efterlevas.

De förslag om bl.a. skärpta sanktioner som kommittén lämnat har emellertid aktualiserat vissa frågor om den närmare utformningen av en stärkt tillsyn. Detta gäller inte bara regelverket utan även organisationen.

Frågan om vilka befogenheter den myndighet som utövar tillsyn över den offentliga upphandlingen ska ha liksom frågan om hur tillsynsmyndigheten bör vara organiserad är för närvarande föremål för ytterligare beredning i Regeringskansliet. Upphandlingskommittén lämnade över sitt slutbetänkande (Mera värde för pengarna, SOU 2001:31) före sommaren 2001. Betänkandet har remissbehandlats och regeringen ska ta ställning till kommitténs samtliga förslag i ett sammanhang.

Resultatet av det arbete som nu pågår får avgöra om tillsynen över den offentliga upphandlingen behöver förstärkas och vilka eventuella lagändringar som i så fall bör göras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.