Till innehåll på sidan

statlig lönegaranti vid konkurs i utländskt bolag

Skriftlig fråga 2001/02:1205 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-22
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga 2001/02:1205

av Bengt Silfverstrand (s) till näringsminister Björn Rosengren om statlig lönegaranti vid konkurs i utländskt bolag

Det råder uppenbarligen en betydande oklarhet om vilken lagstiftning som ska tillämpas vad gäller statlig lönegaranti vid konkurs i företag med förgreningar i flera EU-länder. Aktuella fall visar att anställda i svenskt företag med moderbolag och huvudkontor i annat EU-land efter uppsägning på grund av arbetsbrist inte fått ut någon lön och heller inte kunnat få besked om vilken statlig lönegaranti som gäller. Varken de fackliga organisationerna eller konkursförvaltarna i respektive land har kunnat vara behjälpliga med upplysningar om vilket regelverk som kan komma i fråga.

Enligt vad jag erfarit finns det domar som säger att om ett företag i t.ex. Belgien gått i konkurs så gäller belgisk lönegaranti. Andra domar i EG-domstolen ger i stället vid handen att om man arbetar i ett land där företaget har ett fast driftsställe så gäller det landets lönegaranti. Med fast driftsställe menas då att det finns någon form av administration.

Uppenbarligen tycks lagstiftningen inom EU på detta område inte ha följt den utveckling som råder på arbetsmarknaden vilket måste anses vara djupt otillfredsställande ur arbetstagarnas synpunkt.

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att rådande missförhållanden ska kunna undanröjas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1205 besvarad av

den 28 maj

Svar på fråga 2001/02:1205 om statlig lönegaranti vid konkurs i utländskt bolag

Statsrådet Mona Sahlin

Bengt Silfverstrand har frågat näringsminister Björn Rosengren om statlig lönegaranti vid konkurs i utländskt bolag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan rör lagstiftningen inom EU angående den situation då moderbolag med huvudkontor i ett EU-land går i konkurs och anställda finns i ett annat och hur den statliga lönegarantin regleras i sådana fall.

Bengt Silfverstrand nämner i frågan att det finns avgöranden i EG-domstolen som ger vägledning i denna fråga men att det för närvarande saknas lagstiftning och undrar vilka initiativ ministern är beredd att ta för att rådande missförhållanden ska kunna undanröjas.

Ett arbete med att anpassa och modernisera gällande direktiv om lönegaranti har redan under det svenska ordförandeskapet inletts och pågår för närvarande intensivt. Min förhoppning är att det inom en snar framtid kan fattas beslut om ett ändringsdirektiv. I den mån de svenska lagarna behöver anpassas kommer det att ske därefter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.