Till innehåll på sidan

Statlig finansiering av texter med olämpligt innehåll

Skriftlig fråga 2017/18:734 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I en modern demokrati ska ingen diskrimineras, attackeras eller trakasseras. Det är särskilt illa om denna typ av företeelse sker på basis av kulturell eller religiös härkomst, eller sådant som personen i fråga inte kan ändra på, såsom etnisk bakgrund. Att bekämpa hat mot minoriteter bör därför vara en prioriterad fråga för samtliga beslutsfattare, lagstiftare och debattörer i Sverige, oavsett om de sitter i regeringen eller i riksdagen.

Förra året gav kultur- och demokratiministern Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i uppdrag att "genomföra insatser mot rasism riktad mot muslimer" till en kostnad om totalt 700 000 kronor. Det är naturligtvis positivt att statsrådet agerar för att förhindra påhopp på minoriteter. Dock är den fokusering man har valt en aning märklig. SST har valt en samarbetspartner som är långt ifrån problemfri – det muslimska studieförbundet Ibn Rushd som närmast kan beskrivas som en del av det fruktade Muslimska brödraskapet, och som har nära band till andra grenar inom denna rörelse, nämligen Islamiska förbundet och Sveriges Unga Muslimer.

Denna rörelse har vid ett flertal tillfällen bjudit in antisemitiska talare, och på dess webbplats www.islamofobi.se har det förekommit texter som bagatelliserar hedersmordsdebatten och arbetet mot terrorism. Vidare har rörelsen samarbetat med minst en person som gjort sig känd för att förringa islamistisk extremism.

Att svenska skattepengar går till Muslimska brödraskapets svenska grenar är illa nog. Att en statligt finansierad informationssida sprider texter vars syfte direkt strider mot den svenska regeringens uttalade ambitioner är dock oförståeligt. Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke följande:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa den statliga finansieringen av projekt som ovannämnda, och hur kan det överhuvudtaget vara tänkbart att stödja de svenska grenarna av Muslimska brödraskapet, en organisation som har terrorklassats av flera länder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:734 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/00192/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:734 av Markus Wiechel (SD)
Statlig finansiering av texter med olämpligt innehåll

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att stoppa den statliga finansieringen av vissa projekt.

Svenska förvaltningsmyndigheter, i det här fallet Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), är självständiga gentemot regeringen och Regeringskansliet ska inte detaljstyra hur en myndighet väljer att genomföra ett uppdrag. I det uppdrag som regeringen gav SST den 26 oktober 2017 om att genomföra insatser mot rasism riktat mot muslimer (Ku2017/02228/DISK) framgår det inte att myndigheten ska samverka med organisationer för att genomföra uppdraget. Beslutet om att ingå ett samarbete med studieförbundet Ibn Rushd har självständigt fattats av myndigheten.

När det gäller statlig finansiering av projekt genom bidragsgivning så har jag tidigare varit tydlig med att statsbidrag inte ska ges till organisationer som bedriver verksamhet som strider mot demokratins idéer, däribland principerna om alla människors lika värde och rättigheter. I enlighet med gällande förordningar om statsbidrag till civila samhällets organisationer får bidrag lämnas endast till en organisation som har en demokratisk uppbyggnad och som bedriver en verksamhet som respekterar demokratins idéer.

Det är också fullt möjligt för myndigheter att kräva tillbaka statsbidrag som beviljats på felaktiga grunder.

Stockholm den 14 februari 2018


Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.