statens utgiftstak och god redovisningssed

Skriftlig fråga 2002/03:1109 av Odell, Mats (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-12
Anmäld
2003-06-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-08-12
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga 2002/03:1109

av Mats Odell (kd) till finansminister Bosse Ringholm om statens utgiftstak och god redovisningssed

I Riksrevisionsverkets årliga granskningsrapport till regeringen (RRV 2003:15) konstateras följande om statens utgiftstak under rubriken God redovisningssed: "Således har den grundläggande principen om bruttoredovisning frångåtts vad gäller anställningsstöd, kompetensutveckling, bredbandsinstallation och sjöfart. I stället för stöd genom betalningar som redovisas som utgifter på statsbudgeten ges subventioner i form av krediteringar av företags, kommuners och landstings skattekonton."

Vidare skriver verket beträffande statens utgiftstak år 2002: "RRV vill uppmärksamma regeringen på att med en bruttoredovisning enligt lag om statsbudgeten även för ovan nämnda poster så skulle utgiftstaket överskridas med 5051 mnkr istället för en redovisad marginal om plus 363 mnkr."

Sveriges högsta revisionsmyndighet anger alltså att statens utgiftstak år 2002 @ med en korrekt redovisning @ inte klarades, utan bröts igenom med drygt 5 miljarder kronor. Den socialdemokratiska regeringens tal om det statliga utgiftstakets betydelse som budgetpolitisk restriktion torde därmed slutgiltigt vara punkterat.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansministern vad han avser att vidta för åtgärder för att om möjligt upprätta det statliga utgiftstakets betydelse som budgetpolitiskt styrmedel.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1109 besvarad av

den 12 augusti

Svar på fråga 2002/03:1109 om statens utgiftstak och god redovisningssed

Finansminister Bosse Ringholm

Mats Odell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att upprätta det statliga utgiftstakets betydelse som budgetpolitiskt styrmedel.

Jag vill kraftfullt invända mot frågeställarens antydan om att utgiftstaket skulle ha förlorat sin betydelse som budgetpolitiskt styrmedel. Att utgiftstaket är ett viktigt budgetpolitiskt styrmedel framgår tydligt i 2003 års ekonomiska vårproposition där regeringen föreslår besparingar och utgiftsbegränsningar motsvarande ca 5 respektive ca 11 miljarder kronor för 2003 och 2004 mot bakgrund av att utgiftstaket annars riskerar att överskridas. Utgiftstaket har klarats samtliga år sedan det infördes 1997.

Beträffande frågeställarens hänvisning till Riksrevisionsverkets synpunkter på kreditering av skattekonto kan jag bara konstatera att förslagen har beslutats av riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.