Till innehåll på sidan

Statens skatteskuldsavbetalningsplan för besöksnäringen

Skriftlig fråga 2021/22:1061 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-10
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Att få anstånd med skatten kan vara en stor lättnad när det blir en temporär svacka i verksamheten för besöksnäringen. Men det är en annan situation när coronapandemin nästan har utplånat inkomsterna under snart två år. Restriktionerna har äntligen släppt och gästerna börjar komma tillbaka; det känns positivt, även om branschen känner oro att det kanske inte är på riktigt denna gång heller. Men det har skapat djupa hål i ekonomin att först försöka hålla företaget vid liv och vänta på stöd. Därtill har det varit enorma elprispåslag och kostnader för uppstarter och nya stängningar vid tillfälliga restriktionslättnader, som kommer att ta lång tid att arbeta ihop. Besöksnäringen är en bransch med små vinstmarginaler och det kommer att ta, gissningsvis, tre till fem år innan coronakrisen inte längre är kännbar i balansräkningarna.

Våren är uppstartsmånader även i vanliga fall och en likvidkrävande tid, speciellt för den viktiga svenska turistnäringen. Nu är det också samtidigt en tid när staten i mars kräver in första avbetalningen på skatteskuldberget. Jag är rädd för att den krävande ekonomiska situationen för dessa företag kommer att synas i statistiken för ökande konkurser i stället för i statistiken för ökande antal arbetstillfällen.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förlänga avbetalningsplanen för besöksnäringens skatteskulder uppkomna på grund av pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1061 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00519 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1061 av Ann-Sofie Alm (M)
Statens skatteskuldsavbetalningsplan för besöksnäringen

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förlänga avbetalningsplanen för besöksnäringens skatteskulder uppkomna på grund av pandemin.

Pandemin har påverkat svenska företag drastiskt, inte minst företag inom besöksnäringen. Sedan utbrottet har regeringen presenterat historiskt omfattande åtgärder för att bl.a. lindra effekterna för jobb och företag. En av dessa åtgärder är möjligheten för företag att få anstånd med inbetalning av preliminär skatt på lön, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Denna anståndsmöjlighet trädde i kraft redan den 30 mars 2020.

Ett viktigt syfte med dessa s.k. tillfälliga anstånd är att dämpa tillfälliga likviditetsproblem för företag i den situation som råder. Detta likviditetsstöd har utnyttjats i mycket hög utsträckning. Den 31 januari 2022 hade Skatteverket fattat totalt ca 231 000 anståndsbeslut avseende ca 53 000 företag. Det sammanlagda anståndsbeloppet uppgick vid samma tidpunkt till ca 56,9 miljarder kronor. Av detta belopp hade ca 30,1 miljarder kronor betalats tillbaka. Det utestående anståndsbeloppet uppgick alltså till ca 26,8 miljarder kronor.

Möjligheterna till tillfälliga anstånd har utökats vid flera tillfällen och regelverket har kontinuerligt anpassats utifrån utvecklingen av pandemin och dess effekter. Ett exempel på det är de lagändringar som innebär att tillfälliga anstånd kan beviljas för fler redovisningsperioder och som trädde i kraft den 8 februari 2022.

Utöver detta har regeringen överlämnat en extra ändringsbudget till riksdagen med förslag om en möjlighet att förlänga anståndstiden med ytterligare som längst 24 månader (prop. 2021/22:113). När det gäller längden på denna förlängningsperiod har hänsyn bl.a. tagits till att vissa företag kan komma att drabbas hårt ekonomiskt av den ökade smittspridningen under vintern 2021/22. Förslaget innebär också att företagen samtidigt ska följa en individuell avbetalningsplan. Det bör här nämnas att finansutskottet i ett utskottsinitiativ har föreslagit att förlängningsperioden ska kunna vara som längst 36 månader (bet. 2021/22:FiU44). Finansutskottets förslag innebär att de tillfälliga anstånd som annars skulle upphöra under våren 2022 i stället ska vara återbetalda senast våren 2025. Den maximala anståndstiden blir efter denna ändring fem år.

Förslaget om ytterligare förlängd anståndstid och avbetalningsplan är en av flera viktiga åtgärder som har vidtagits för att stötta svenska jobb och företag genom pandemin. Regeringen har under pandemin kontinuerligt visat att den har varit beredd att fatta de beslut som krävs.

Stockholm den 23 februari 2022

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.