Till innehåll på sidan

Statens medieråds samverkan med studieförbundet Ibn Rushd

Skriftlig fråga 2020/21:57 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-15
Överlämnad
2020-09-16
Anmäld
2020-09-17
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Studieförbundet Ibn Rushd har länge kritiserats i samhällsdebatten för sina kopplingar till islamism. Kritiken handlar bland annat om de kopplingar som Ibn Rushd har till det islamistiska Muslimska brödraskapet. Annan kritik handlar om att man återkommande har skapat en plattform för och bjudit in olika islamistiska hatpredikanter.

Så sent som i september i år uppmärksammades att Göteborgs stad fattat beslut om att dra in det ekonomiska stöd som lokalt tidigare har utgått till Ibn Rushd. En motivering som angetts i medierna till det indragna stödet är att Ibn Rushd har samarbetat med den saudiskfinansierade Bellevuemoskén i Göteborg, en moské som enligt rapporter från Försvarshögskolan länge varit ett slags centrum för våldsbejakande islamism. Via moskén finns kopplingar till bland andra terrorgrupperna IS och al-Shabab.

Trots ovanstående har Statens medieråd valt att samverka med Ibn Rushd. Samverkan sker inom ramen för ett uppdrag som myndigheten har fått av regeringen om att förstärka medie- och informationskunnigheten (MIK) hos befolkningen, något som är en del av regeringens demokratistrategi. Uppdraget har föranlett Statens medieråd att bilda ett nätverk av aktörer som man samverkar med kring MIK, och i detta nätverk ingår Ibn Rushd.

Samverkan mellan Statens medieråd och Ibn Rushd blir än mer anmärkningsvärd mot bakgrund av att studieförbundet i fråga sedan 2018 samarbetat med mediehuset al-Jazira som är baserat i Qatar. al-Jazira är i sin tur en plattform för Muslimska brödraskapets idéer och brödraskapets andlige ledare Yusuf al-Qaradawi personligen.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:


Anser ministern att det är förenligt med regeringens demokratistrategi och demokratisyn överlag att myndigheter som ministern har ansvar för samarbetar med organisationer med omfattande islamistkopplingar och om inte, har ministern för avsikt att agera för att samarbetet ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:57 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2020/21:33 av Björn Söder (SD)
Statens medieråds samarbete med islamistiska Muslimska brödraskapet och svar på fråga 2020/21:57 av Jonas Andersson (SD) Statens medieråds samverkan med studieförbundet Ibn Rushd

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att Statens medieråd har initierat ett samarbete med studieförbundet Ibn Rushd för att stärka medie- och informationskunnigheten i Sverige, och vilka åtgärderna i så fall är. Vidare har Jonas Andersson frågat mig om jag anser att det är förenligt med regeringens demokratistrategi och demokratisyn överlag att myndigheter som jag har ansvar för samarbetar med organisationer med omfattande islamistkopplingar och om inte, om jag har för avsikt att agera för att samarbetet ska upphöra.

Jag besvarar frågorna samlat då de rör samma frågeställning.

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Sedan 2019 har Statens medieråd i uppdrag av regeringen att förstärka arbetet för ökad medie- och informationskunnighet (MIK). I uppdraget ingår bland annat att skapa ett nätverk för aktörer som arbetar med frågor relaterade till MIK och bygga upp en plattform för kunskaps- och informationsspridning. Statens medieråd utformar självständigt genomförandet av uppdraget.

Inom ramen för uppdraget har Statens medieråd bildat ett nationellt aktörsnätverk som syftar till att utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom området för att stärka medie- och informationskunnigheten. I nätverket MIK Sverige ingår i dag 21 myndigheter och organisationer. Statens medieråd har bjudit in Folkbildningsrådet och samtliga statsbidragsberättigade studieförbund till nätverket. Utöver Folkbildningsrådet ingår för närvarande studieförbunden Arbetarnas bildningsförbund (ABF) och Ibn Rushd.

Allmänna medel ska endast gå till verksamheter som är förenliga med samhällets grundläggande värderingar så som de formuleras i grundlagen och i de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter. Det ligger i allas intresse att värna legitimiteten för myndigheters kontakter med det civila samhället.

Regeringen har i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

Utöver det pågår ett arbete med att se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar och tillämpningen av dessa villkor. Demokrativillkorsutredningen lämnade 2019 sitt betänkande till regeringen. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslagen omfattar även förordningen om statsbidrag till folkbildningen. Betänkandet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 23 september 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.