Statens fastighetsverks hyreshöjningar

Skriftlig fråga 2019/20:653 av John Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-17
Överlämnad
2019-12-17
Anmäld
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-31
Svarsdatum
2020-01-07
Besvarad
2020-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Statens fastighetsverk har att förvalta för landet viktiga kulturbyggnader som utgör en omistlig del av det svenska kulturarvet. Många av dessa fastigheter inhyser viktiga kulturella verksamheter såsom museer. Ett exempel på detta är Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. Det är ett stiftelseägt museum som på ideell basis arbetar för hågkomsten av den heliga Birgittas liv och gärningar, förvaltar medeltida kulturarv och medeltida föremål och tillgängliggör detta för allmänheten. Att flytta verksamheten till andra lokaler är inte aktuellt då det är helt omöjligt att fortsätta att bedriva museal verksamhet om den heliga Birgitta och klosterlivet utan att göra detta i det gamla klostret. Skulle museet behöva flytta för att Statens fastighetsverk chockhöjer hyran vore detta alltså en stor förlust för ett väldigt viktigt svenskt kulturarv.

Trots detta har Statens fastighetsverk aviserat en nästan 30-faldig årshyra från 12 000 kronor per år till 300 000 kronor per år. För ett museum som i dag drivs på ideell basis och nästan uteslutande finansieras privat genom entréavgifter, donationer och fondmedel vore detta ett dråpslag. Dessutom är det otänkbart att lokalerna skulle kunna nyttjas av någon annan typ av verksamhet då byggnaden i sig med sin interiör har ett stort kulturhistoriskt värde. Statens fastighetsverk kan inte bedriva verksamheten på ett sådant affärsmässigt sätt att viktiga kulturverksamheter i princip kastas ut som hyresgäster.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet att agera för att tillse att viktiga kulturverksamheter såsom Sancta Birgitta Klostermuseum även fortsatt kan verka med rimliga hyror i nödvändiga lokaler som förvaltas av Statens fastighetsverk?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:653 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2019/04255/ESA

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

biträdande finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:653 av John Weinerhall (M)
Statens fastighetsverks hyreshöjningar

John Weinerhall har frågat mig hur jag avser att agera för att tillse att viktiga kulturverksamheter såsom Sancta Birgitta Klostermuseum även fortsatt kan verka med rimliga hyror i nödvändiga lokaler som förvaltas av Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk förvaltar stora delar av de statligt ägda fastigheter som ingår i det statliga kulturarvet. Riksdagen har beslutat om riktlinjer för den statliga fastighetsförvaltningen och där framgår bl.a. att statens fastighetsförvaltning bör bedrivas med ett, så långt som möjligt, marknadsmässigt avkastningskrav. Enligt förordningen (1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter, m.m. får fastighetsförvaltande myndigheter upplåta mark och lokaler till statliga eller kommunala myndigheter eller till enskilda. Sådana upplåtelser ska enligt förordningen ske på marknadsmässiga villkor. Om ersättningen inte kan fastställas på marknadsmässig grund ska den fastställas efter vad som kan anses skäligt. Hänsyn bör därvid tas till sådana faktorer som fastighetens särskilda karaktär samt dess ekonomiska och tekniska livslängd.

Regeringen har tillsatt en utredning med uppdrag att utreda och föreslå nya alternativa och hållbara hyresmodeller för de kulturinstitutioner som sedan 2001 har en kostnadsbaserad hyresmodell. I utredningen ingår att värdera och bedöma möjligheterna till att de föreslagna alternativa modellerna kan tillämpas på andra motsvarande fastigheter som rymmer kulturverksamheter och som förvaltas av Statens fastighetsverk.

Jag kan i övrigt inte kommentera det enskilda ärendet.

Stockholm den 7 januari 2020

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.